Grote verslagenheid bij S.K.N.W.K.

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – SKNWK komt volgend seizoen uit in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Dat is de conclusie na het doelpuntloze gelijkspel van SKNWK tegen Heinkenszand. Het slotduel was karakteristiek voor het hele seizoen van de Nieuwerkerkers.

Na afloop zochten spelers steun bij elkaar, met vertwijfeling en onbegrip in hun ogen. Verdeeld over het veld stonden, lagen of zaten verslagen Nieuwerkerkse spelers. “Het is het seizoen van ‘net niet’. Deze wedstrijd was typerend voor ons hele seizoen. Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen. Maar het is frustrerend om weer in de vierde klasse te moeten gaan spelen”, reageerde aanvoerder Martijn Neele. Hij voelt er veel voor om een stapje terug te doen naar het tweede elftal. “Vorig jaar speelden we nog nacompetitie voor promotie en nu vliegen we er uit! Dat kan toch eigenlijk niet.”

Trainer Nieuwenhuijse had zich, evenals doelman Quik, een ander afscheid voorgesteld. Toen de trainer drie jaar geleden aantrad miste SKNWK net de promotie naar de tweede klasse. “In de drie jaar is het steeds een stukje minder geworden. In mijn allereerste competitiewedstrijd had ik Mark den Haan en Jacky de Bruine op de bank zitten. Dat kon ik me toen nog permitteren.”

Nieuwenhuijse weet waar het mis is gegaan. “Veel ligt toch aan de instelling van bepaalde spelers. Sommige jongens realiseren zich niet dat ze in een eerste elftal spelen, maar zelf ben ik natuurlijk ook verantwoordelijk.”

Tegen Heinkenszand had SKNWK rechtstreekse degradatie kunnen afwenden, maar de ploeg kreeg geen medewerking van scheidsrechter Prins, die een doelpunt afkeurde wegens buitenspel. Het was hét moment uit de wedstrijd. In de 78e minuut ging Gert-Jan Tierie alleen op de keeper af en gaf de bal breed op de meegelopen Léon de Bruine. Op dat moment ging de vlag van assistent-scheidsrechter Sjaak Koole de lucht in. Prins nam het signaal over. Een paar supporters gingen verhaal halen bij de vlagger en bestuursleden van SKNWK haasten zich om Koole te ontzetten. Ook na afloop, toen de degradatie een feit was, liepen de gemoederen hoog op. “Ik hoop niet dat ik alle ziektes krijg die ik vanmiddag naar mijn hoofd heb gekregen”, reageerde Koole. De andere hoofdrolspelers, Tierie en De Bruine, konden er met hun pet niet bij. “Als ik niet zeker weet dat hij achter me loopt geef ik hem de bal toch niet?”, beklaagde Tierie zich. “Ik stond er een meter achter”, somberde De Bruine.


Gert-Jan Tierie (10) juicht na de goal van Leon de Bruine (linksboven), de Nieuwerkerkse dug-out juicht mee, maar assistent-scheidsrechter Sjaak Koole zwaait met zijn vlag (rechtsboven). Aanvoerder Martijn Neele en Tierie halen verhaal bij scheidsrechter Prins (linksonder), maar deze blijft na beraad aan de zijlijn bij zijn beslissing (rechtsonder). foto Marijke Folkertsma

SKNWK-Heinkenszand 0-0. Scheidsrechter: D.C. Prins (Drunen) Gele kaart: Leon Pollemans (SKNWK). Toeschouwers: 200.

>>SKNWK komt volgend seizoen uit in de vierde klasse. Volgens trainer Adriaan Nieuwenhuijse komt dit mede door een gebrek aan instelling binnen de selectie.