Wilco de Valk kiest voor zijn gezin

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – Diverse clubs hengelden naar zijn diensten, maar voor Wilco de Valk staat de keuze waar hij komend seizoen voetbalt al enige tijd vast. “Ik kies er voor meer tijd in mijn gezin te gaan steken en ga gewoon voor SKNWK spelen”, geeft de voetballer van Hoek openheid van zaken.

Morgen speelt Wilco de Valk (32) eerst nog zijn allerlaatste wedstrijd in de hoofdklasse. Met Hoek treedt hij op eigen veld aan tegen Quick Boys. Daarna keert hij terug naar SKNWK en is de cirkel, voor de speler die de club uit zijn woonplaats acht seizoenen geleden verruilde voor Kloetinge, rond. Na zes seizoenen bij de Zuid-Bevelandse club maakte hij de overstap naar Hoek maar nu nadert ook daar het afscheid.


Wilco de Valk heeft gescoord voor Hoek en viert zijn feestje met Niels Dominicus.
De Valk verruilt de zateraghoofdklasser voor zijn oude liefde SKNWK.
Foto: Camile Schelstraete

“Het aftellen is heel snel gegaan. We, Suzanne en ik, hebben het er thuis heel vaak over gehad: nog vier keer trainen, nog twee keer trainen en nu nog één wedstrijd. Ik heb een keus gemaakt en kies voor een andere tijdsbesteding. En daar heb ik héél veel zin in. Maar eerst ‘doe’ ik gewoon Quick Boys nog. Het voelt niet als een afscheid, want ik ga nog verder met voetballen. Alleen op een ander niveau.”

De Valk, die nog steeds de meest scorende Zeeuw in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal kan worden, kijkt met wisselende gevoelens terug op zijn Hoek-tijd. “Ik kwam écht wel met grote verwachtingen naar Hoek. Ik hoopte dat ik hetzelfde kon brengen als bij Kloetinge. Het team was grotendeels intact gebleven en met dat team was Hoek het jaar daarvoor als tweede geëindigd. Maar vanaf dag één was het eigenlijk niks. We draaiden een slechte voorbereiding en hebben in mijn eerste seizoen niets te vertellen gehad. De resultaten vielen tegen. Persoonlijk ging het eigenlijk nog wel, maar de waarde die ik voor Kloetinge had kwam er bij Hoek niet uit.”

Tot overmaat van ramp kreeg De Valk, onderwijzer van beroep, te maken met een vervelende hamstringblessure, die hem een aantal duels aan de kant hield. Maar op de voor Hoek laatste speeldag van het seizoen 2005-2006, tijdens het beslissingsduel met Nieuw Lekkerland, bewees De Valk zijn waarde. Met twee goals behoedde de Duivelandse voetballer Hoek voor degradatie. “Daar voelde ik me wel lekker bij. De weken daarvoor had ik niet gespeeld, maar ik was net op tijd fit.”

Na een zomer van hard trainen startte hij hoopvol aan een nieuw seizoen. “Een leuke groep, een nieuwe trainer, maar opnieuw wisselende prestaties”, vat hij het huidige seizoen samen.

Voor De Valk waren de confrontaties tussen Kloetinge, waarvoor hij in de hoofdklasse 46 scoorde, en Hoek, waar hij tot nu toe zes keer scoorde, bijzonder van aard. “Die verliepen zeer moeizaam. Ik was extra gemotiveerd om het eens van de andere kant mee te maken. Als speler van Kloetinge scoorde ik vaak tegen Hoek. Maar bij Hoek scoren tegen Kloetinge is me niet gelukt. Dat is me ook nog wel eens verweten.”

De Valk koestert zijn ervaringen bij de twee Zeeuwse hoofdklassers. “De clubs hebben allebei hun charmes, hun goede en slechte punten. Ik ben blij dat ik ze allebei heb meegemaakt.”

De aanvaller hield het lang voor zich waar hij na zijn vertrek uit Hoek naar toe zou gaan, maar voor zichzelf had hij de knoop allang doorgehakt. “Eigenlijk al in de voorbereiding op dit seizoen toen we vijf keer per week trainden en op zaterdag een wedstrijd speelden. ‘Is dit nu mijn vakantie?’, vroeg ik me toen af.”

Gisteravond lichtte de Nieuwerkerker de club waar hij vertrekt in. “Ik heb mijn keuze waar ik ga spelen niet gebaseerd op afbouwen, maar puur gekozen voor mijn gezin. Maar ik baal er wel van dat SKNWK nu in de vierde klasse gaat spelen.”