Ons Eiland Bokaal voor Bruse Boys

door Ko de Ridder

ZIERIKZEE – De voetballers van Bruyse Boys hebben zaterdag in Zierikzee de Ons Eiland Bokaal veroverd. Ze wonnen de finale tegen Duiveland (0-0 in reguliere speeltijd) na het nemen van strafschoppen. Emiel Dorst schoot de beslissende snoeihard binnen.

Op sportpark Den hogen blok, op de velden van Mevo, werd voor de 32e keer door de eilandelijke standaardelftallen om de trofee gestreden. De Ons Eiland Bokaal is een glanzende beker met grote oren, maar is misschien wel toe aan een goede poetsbeurt. Dat gaat de organiserende regiocommissie ook als eerste doen. In de loop is de sfeer namelijk duidelijk veranderd waar eerst gezelligheid en humor centraal stonden, lijkt het er nu steeds meer op dat het toernooi heel zakelijk is geworden. Tekenend was dat er zaterdag vijf rode kaarten uitgedeeld moesten worden.

Eén van de grondleggers van het toernooi is de 87-jarige Joop de Wit. Hij heeft alle edities meegemaakt en praat nog even enthousiast over de oude tijden. De Wit: “Het toernooi was altijd eind mei, maar dat is later naar juni gegaan, omdat sommige clubs dan nog net even een overschrijvinkje konden regelen. Er was meer strijd, meer onderling sociaal contact en zeker meer sfeer. Toch denk ik dat je aan het huidige formaat niet veel meer kunt sleutelen. Jammer is wel dat er heel veel teams personele problemen hebben en dus geen waardige afvaardiging binnen de lijnen kunnen brengen.”

Gerjo Prins, de huidige trainer van Bruse Boys, maakte zaterdag het evenement voor het eerst mee. Hij is voor handhaving van de formule. Prins: “Je kunt het nu gebruiken als afsluiter van het seizoen en natuurlijk zul je links en rechts moeten improviseren. Ook wij hadden enkele mutaties.”

Vanwege nacompetitie verplichtingen kon ZSC’62 niet deelnemen. Na de 23 wedstrijden van 20 minuten rolden twee kruisfinales uit de bus: Duiveland-Renesse en Brouwershaven-Bruse Boys. Het eerste duel eindigde in 0-0, waarna Duiveland beter was in het nemen van strafschoppen. De andere kruisfinale werd met 3-0 gewonnen door Bruse Boys 0-3. De finale leverde het elfde doelpuntloze gelijkspel van het toernooi op. Vanaf elf meter was Bruyse Boys vervolgens beter dan Duiveland.

Eindstand: 1. Bruse Boys, 2. Duiveland, 3. SV Renesse, 4. Brouwershaven, 5. Zierikzee (na 2-1-winst tegen WIK’57), 6. WIK’57, 7. Mevo (na 1-1 en winst na strafschoppen tegen Dreischor), 8. Dreischor, 9. SKNWK (na 2-0-winst tegen DFS). 10. DFS, 11. Ouwerkerk.