Alleen Tierie heeft ambitie

En de teller is tot stilstand gekomen bij 30. Ruim twee elftallen eilandelijke voetballers heeft voor het seizoen 2007/2008 een nieuwe club op Schouwen-Duiveland gevonden. Twee conclusies kunnen op voorhand al getrokken worden: bij Zierikzee zijn de meeste klappen gevallen en Gert-Jan Tierie is de enige speler met ambitie.


Als één van de weinige spelers maakt Gert-Jan Tierie (links) de overstap van een eilandelijke club naar een vereniging buiten Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE Natuurlijk verhuizen er elk seizoen wel wat spelers van de ene naar de andere club, maar dit jaar bleef de carrousel maar draaien en draaien totdat iedereen er horendol van werd. Het is zelden vertoon op Schouwen-Duiveland. Zondagclub Zierikzee is het grootste slachtoffer: drie basisspelers uit het eerste weg en maar liefst dertien man uit het tweede. Ligt het aan de club, het team of de spelers dat ze Zierikzee zo massaal de rug toekeren?

Zierikzee 2 heeft de laatste jaren op een zeer acceptabel niveau bij de reserves gevoetbald. Daar hebben veel standaardelftallen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal nog een flinke dobber aan. Want bij dat niveau hebben de meeste Zierikzee-verlaters zich nu aangesloten. Mariko Rouw, Patrick Verboom en Vincent Bakker hebben voor DFS gekozen. Kasimier Snoek, Martin van der Schee, Pascal Stoutjesdijk gaan naar ZSC’62. Wesley Goud, Erwin Nelissen en Martin Kiesenberg zoeken hun heil bij SKNWK en Remco van der Wekken, Niels Verkaart, Michiel Tamerus en Robin van Welt verhuizen naar buurman Mevo.

“Ik vind het een kwalijke zaak”, oordeelt Peter Goedegebure, voorzitter van het eilandelijke voetbalorgaan Regio Commissie Schouwen-Duiveland. “Het niveau van de clubs op het eiland ligt niet zo hoog. Voor de breedte van Zierikzee is het een behoorlijke aderlating. Er is een elftal weg. Voor de kwaliteit van het voetbal is dat geen goede zaak. Ik vraag me ook af of de spelers van Zierikzee 2 een ZSC ’62 of Mevo beter maken. In het algemeen is het niveau op het eiland, met uitzondering van Bruse Boys, Duiveland en Zierikzee, ongeveer vierde klasse.

DFS heeft er ook wat mensen bij, maar ik betwijfel of die het niveau van de derde klasse zullen halen.”

Goedegebure vindt dat er op dit moment maar één club met potentie is: Bruse Boys. “Ze heeft een hele jonge groep die nog jaren vooruit kan. Het is jammer dat Michel Maaskant (naar SSV’65) weggaat. Laat hij zich eerst in Bruinisse ontwikkelen. Dan kan hij later altijd nog een stap maken. Maar die jongen heeft wel kwaliteiten. Dat staat buiten kijf maar het is jammer voor Bruse Boys.”

Net als Maaskant gaat Gert-Jan Tierie volgend seizoen de Zeelandbrug over. De 24-jarige Nieuwerkerker heeft voor het zondag-derdeklasser Goes gekozen, waar hij eerder aangaf graag op zaterdag te willen blijven voetballen. Goedegebure weer: “Tierie toont de ambitie om derde klasse te voetballen. Zijn keuze is Goes, maar daar zal ongetwijfeld geld een rol in spelen.”

Afgezien van Tierie zijn er op Schouwen-Duiveland weinig voetballers met ambitie, vindt Goedegebure. “Als je zoals Wilco de Valk en Jarno Vermeulen van een hoofdklasser naar een vierdeklasser gaat, heeft dat niets met ambitie te maken. Dan spelen andere motieven een rol.”