Trainersdiploma in lagere klassen wordt afgeschaft

door Bjorn Thimister en Rob Sporken

ZEIST – De KNVB schaft vanaf het seizoen 2008-2009 de diploma’s voor trainers die werkzaam zijn in de vierde tot en met zesde klasse van het amateurvoetbal af. Daarnaast hoeven de coaches vanaf dat moment niet meer in het bezit te zijn van een trainerslicentie, die nu nog elke vijf jaar verlengd moet worden.

Voor Zeeland zorgt dat voor opvallende consequenties. In de huidige situatie zou dat betekenen dat 50 van 96 standaardelftallen géén gediplomeerde trainer meer in dienst hoeven te hebben. Slechts 36 teams spelen komend seizoen immers in de derde klasse of hoger.

Volgens Rob de Leede, woordvoerder van de KNVB in Zeist, bestaat er over het trainersvak in het amateurvoetbal te veel onduidelijkheid. “De KNVB vond het nodig een begrijpelijker en eenvoudiger systeem te ontwikkelen. Daarnaast krijgt een trainer van een vierdeklasser, wanneer hij met zijn club promoveert naar de derde klasse, twee jaar dispensatie om alsnog zijn vereiste diploma te halen. Nu is die termijn nog op één jaar vastgesteld. Wel moet een willekeurig lid van elke club een Uefa-certificaat hebben. Elke officiële jeugdtrainer of coördinator heeft dit overigens automatisch in zijn bezit.” Om te registreren wie waar traint, moeten alle amateurtrainers wel vanaf 1 juli 2008 een trainerspas – gelijk aan de al bestaande spelerspas – bij de voetbalbond aanvragen.

De vereniging van oefenmeesters (VVON) klaagt al jaren dat de voetbalbond niet optreedt tegen clubs die een ongediplomeerde trainer voor de groep hebben staan. Met name op het lagere niveau blijkt het lastig te controleren wie de trainingen leidt. Veel verenigingen maken gebruik van (ongediplomeerde) oud-spelers en hebben geen trek om verplicht een gediplomeerde coach aan te stellen.

Jos Klingen van de VVON is verrast door de beslissing van de KNVB. “De bond heeft ons nog niet ingelicht. Dit gaat ons leden kosten. Het laagste trainersdiploma (oefenmeester 3) is vanaf komend seizoen namelijk niks meer waard, dus zullen die mensen zich ongetwijfeld gaan afvragen waarom ze nog lid moeten zijn van de vakbond. Heel veel clubs zullen gaan kiezen voor mensen binnen hun eigen vereniging.”

Klingen verklaart zich niet zomaar neer te leggen bij het besluit van de voetbalbond. Hij geeft aan zich de komende tijd met zijn collega-bestuursleden te gaan beraden over eventueel te ondernemen stappen.

Voetbalclubs die lager spelen dan in de derde klasse hoeven vanaf volgend seizoen geen gediplomeerde trainer meer in dienst te hebben.