Excelsior in Bruinisse: kat en muisspel……..

Excelsior in Bruinisse: kat- en muisspel met hond in hoofdrol

door Rudy Boogert

BURGH-HAAMSTEDE – Net na de eeuwwisseling was voetbalclub Excelsior een vaste gast op Schouwen-Duiveland. Dat hing nauw samen met de toenmalige trainer van de Rotterdamse profclub: voormalig international Adrie Koster uit Zierikzee. Morgen keert Excelsior terug. In Burgh-Haamstede speelt de ploeg tegen de Schouwse selectie.

Onder Kosters leiding speelden de Kralingers driemaal in Bruinisse tegen de Schouwse voetbalselectie. Achter elkaar werd het 0-9 (in 2000), 0-6 (in 2001) en 0-7 (in 2002). Het was telkens een kat- en muisspel, maar in dat laatste duel kwam er ook een hond aan te pas. De boxer Lars, destijds vermaard bij Bruse Boys om het opsporen van ballen in de bosjes, jaagde Excelsior-speler René van Dieren in dat duel de stuipen op het lijf.

Halverwege de tweede helft stormde de bruin-wit gekleurde boxer plotseling het veld op. Hij slalomde in één lange sprint tussen alles en iedereen door, op jacht naar de bal, die aan de voeten van Van Dieren lag. De verdediger wist niet hoe gauw hij de bal moest afspelen en sprintte zelf in paniek naar de zijkant.

Lars, die later dat jaar tot Huisdier van het Jaar werd gekozen door de Tros, had totaal geen kwaad in de zin. Hij wilde gewoonweg de bal veroveren. Van Dieren is er morgen nog steeds bij bij Excelsior; Lars niet. De hond van het echtpaar Hoek is enkele jaren geleden overleden.

Na dit spraakmakende duel in 2002 kwam Excelsior een jaar later nog één keer naar Bruinisse toe om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Onder de nieuwe trainer Henk van Stee scoorden de Rotterdammers zeven keer, maar voor het eerst scoorde de Schouwse selectie óók. Elmar Verhage, die dat seizoen overstapte van WIK’57 naar Zierikzee, tekende voor die goal. Hij ontfutselde doelman Ronald Graafland, nog steeds van de partij bij Excelsior, de bal en maakte zes minuten voor tijd de eretreffer: 1-7.