Gebouwen gaan naar clubs

door Melita Lanting

ZIERIKZEE – Het project privatisering sportvelden op Schouwen-Duiveland is nieuw leven ingeblazen. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om zeven club- en kleedgebouwen over te doen aan de verenigingen. Het gaat om de sportverenigingen Brouwershaven, Renesse, VV Zierikzee/ Mevo, Dreischor, WIK (Kerkwerve) en ZSC ’62 (Scharendijke).

Sinds 2003 wordt gesproken over privatisering maar door verschillende omstandigheden is het er tot nu toe niet van gekomen. Dat gaat veranderen als het aan wethouder A. Verseput ligt.

Heel concreet zijn de voorstellen naar de verenigingen nog niet. “Dat traject gaan we nu in. We gaan met iedere vereniging apart praten”, zegt Verseput.

De randvoorwaarden zijn echter wel bekend. Iedere accommodatie is vorig jaar bekeken en daarbij is vastgesteld wat er nog allemaal aan (achterstallig) onderhoud moet gebeuren. Dit wordt allemaal weggewerkt.

Daarnaast krijgen alle verenigingen een nog nader te bepalen bedrag als tegemoetkoming in toekomstige onderhoudskosten.

Hoe groot het achterstallig onderhoud is, wil Verseput niet zeggen. “Dat houden we nog even voor ons, omdat we straks ook te maken hebben met aannemers die het werk moeten gaan uitvoeren.” Ook wil hij niet kwijt hoe groot de ‘bruidsschat’ is die de verenigingen mee krijgen.

Voorzitter Hans Erkelens van ZSC ’62 in Scharendijke gaat de onderhandelingen met de gemeente met een positieve instelling in. “Ik hoor wel wat de ideeën en plannen zijn. Wij zien voor onszelf zeker kansen. Waar een wil is, is een weg.”

Het hangt er volgens Erkelens alleen wel van af waar de gemeente mee gaat komen. “We zijn ons in de materie aan het verdiepen en je ziet in het land toch verschillende voorbeelden dat het mis kan gaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de gemeente de velden over tien jaar wil verplaatsen? Dat zijn vragen waar we van tevoren wel antwoord op willen hebben.”

Secretaris J. Kip van S.V. Dreischor wacht ook af met welke voorstellen de gemeente komt. “We wisten dat het er aan zat te komen”, zegt Kip. “Alleen wordt het wel onder een bepaalde tijdsdruk gezet, want ze hebben gezegd dat dit jaar de knopen nog doorgehakt moeten worden. We voelen er niet veel voor om onder druk gezet te worden.”

Kip wil van het college voldoende tijd krijgen om met de leden te kunnen overleggen.

Bruse Boys uit Bruinisse en korfbalvereniging All Ready uit Zierikzee zijn buiten deze privatiseringsronde gehouden.

De Bruse Boys gaan naar verwachting rond 2009 verhuizen naar een nieuw terrein om plaats te maken voor woningbouw en het verenigingsgebouw van All Ready wordt meegenomen in de planontwikkeling voor een nieuwe brede school in Zierikzee.

>>De privatisering van sportcomplexen wordt weer opgepakt. Zeven eilandelijke clubs zouden de kleedgebouwen moeten overnemen.