Scheenbeschermers: verplicht of niet?

KNVB.NL geeft antwoord op deze vraag, mede naar aanleiding van de beenbreuk van Ajax-speler Edgar Davids in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en de mediapublicaties hierover.

Regel 4 van de FIFA Spelregels Veldvoetbal zegt hierover het volgende:

Scheenbeschermers horen bij de verplichte standaarduitrusting van een speler en moeten volledig zijn bedekt door de kousen. Ze moeten zijn vervaardigd van geschikt materiaal (rubber, plastic of vergelijkbaar materiaal) en een mate van bescherming bieden.

Veld verlaten

Bij een overtreding van deze regel dient het spel niet te worden onderbroken. De speler moet in opdracht van de scheidsrechter het speelveld verlaten om de juiste uitrusting in orde te brengen. De speler dient bij de eerstvolgende onderbreking het speelveld te verlaten, tenzij hij de kleding al in orde heeft gebracht.

De speler die is opgedragen het speelveld te verlaten om zijn uitrusting in orde te brengen, mag niet terugkeren zonder toestemming van de scheidsrechter. De scheidsrechter controleert of de uitrusting van de speler in orde is voordat hem toestemming wordt gegeven het speelveld weer te betreden. De speler mag het speelveld alleen bestreden wanneer de bal uit het spel is.

Gele kaart

Een gele kaart wordt gegeven wanneer een speler aan wie is opgedragen om het speelveld te verlaten vanwege een overtreding van deze regel en die het speelveld (opnieuw) betreedt zonder toestemming van de scheidsrechter. Het is de verantwoordelijkheid van de speler om scheenbeschermers te dragen. Volgens de spelregels behoren scheenbeschermers, net zoals schoeisel, een trui of shirt, een korte broek en kousen, tot de standaarduitrusting van een speler. Indien hieraan niet wordt voldaan, kan de speler het meespelen aan de wedstrijd door de scheidsrechter worden ontzegd.

Advies

KNVB-arts Han Inklaar sluit zich aan bij deze FIFA-verplichting. ,,Scheenbeschermers zijn bedoeld om het inwerkende geweld op het onderbeen te verminderen. Het risico op botbreuken wordt hiermee uiteraard verkleind, maar neemt het niet voor 100% weg. Ik adviseer spelers om altijd scheenbeschermers te dragen, ook op trainingen.”