Schouwen-Duiveland eindelijk eigen sportbeleid

Schouwen-Duiveland krijgt eindelijk eigen sportbeleid

door Melita Lanting

ZIERIKZEE – Sport wordt een belangrijke factor binnen het gemeentelijk beleid. “Tot nu toe hadden we op dit gebied geen beleid, maar dat zal veranderen”, zegt wethouder A. Verseput. Gisteren heeft het college de eerste nota sportbeleid vastgesteld.

Sport is – legt Verseput uit – meer dan een paar voetbalclubs. “We hebben 140 aangesloten verenigingen op het eiland.” Daarom moet sport en bewegen betrokken worden bij bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe woningbouwplannen. “Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen in de wijk.”

De nota bestrijkt een heel breed terrein. Het gaat over jeugdsport, ouderensport, sporten op school, topsport maar ook over sport voor allochtonen.

De gemeente ziet daarbij voor zichzelf vooral een regiefunctie. Dat betekent ontwikkelingen mogelijk maken, maar niet daadwerkelijk zelf aan het roer staan. Zo is in vooroverleg met verenigingen gesproken over mogelijkheden voor het ontwikkelen van een sportpas, waarbij leden van verenigingen op verschillende plekken terecht kunnen. Ook is gepraat over het maken van een langlaufbaan in de bossen bij Westenschouwen. Dat zijn zaken die – als het aan Verseput ligt – vooral bedacht en uitgevoerd moeten worden door de markt en de verenigingen zelf.

De gemeente ziet voor zichzelf ook een rol weggelegd als een soort bemiddelaar, partijen bij elkaar brengen. “Bijvoorbeeld een betere samenwerking tussen alle verenigingen. Ze willen meer weten van elkaar wat ze doen. Maar ook hoe het zit met subsidies.”

Uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat sportaccommodaties goed verspreid over het hele eiland moeten liggen. ‘Kleine kernengedachte’ wordt dat in de nota genoemd.

In een adem wordt daar overigens bij gezegd dat de accommodaties wel een minimumbezetting moeten hebben omdat het financieel wel haalbaar moet blijven. Mocht de bezetting te laag zijn dan zal de accommodatie gesloten worden.

In de nota wordt gesignaleerd dat de mens steeds vaker individueel aan het bewegen slaat. Nordic Walken, Mountainbiken, gewoon een stukje fietsen zijn daar voorbeelden van. Voor deze sporters is in het stuk weinig aandacht. “Het is lastig om individuele sporters te ondersteunen”, verklaart Verseput. Wel worden in de nota al enkele pas gerealiseerde zaken genoemd die voor de individuele sporter van belang zijn zoals duikplaatsen, vissteigers en goede paden door de boswachterij.

In het nieuwe beleid is behalve voor de marktpartijen ook een stevige rol weggelegd voor de sportverenigingen. Die moeten aan de slag met nieuwe ontwikkelingen en meer mensen aan het bewegen krijgen. Dat betekent dat er meer vrijwilligers nodig zijn. De gemeente wil de sportverenigingen ondersteunen bij het vinden van de mannen en vrouwen. “Dat moet lukken. Er zit zoveel potentieel.”

De raad moet zich nog buigen over het nieuwe sportbeleid.

>>De eerste sportnota van Schouwen-Duiveland is uitgekomen. In het stuk wordt alle vormen van sport benoemd: van jeugd tot topsporters.