Zwaluwen Jeugd Actie en KNVB werken samen

De Zwaluwen Jeugd Actie en de KNVB slaan de handen ineen. Er komt één nieuwe vaste speeldag voor het totale jeugdvoetbal (pupillen en junioren).

Het bestuur Amateurvoetbal van de KNVB heeft in overleg met de Zwaluwen Jeugd Actie besloten de laatste bekerzaterdag vóór de start van de competitie te koppelen aan de Zwaluwen Jeugd Actie.Hierdoor verwachten de organisaties dat jaarlijks een half miljoen jeugdvoetballers gaat meedoen aan de Zwaluwen Jeugd Actie-speeldag. Dit jaar wordt de landelijke jeugdvoetbaldag gehouden op de laatste zaterdag van augustus.

Gezamenlijk

Door als Zwaluwen Jeugd Actie en KNVB gezamenlijk op te trekken, zal de belangstelling voor dit evenement toenemen en daarmee ook de te verwachten opbrengst, die ten goede komt aan het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten. Koningin Beatrix is als beschermvrouwe van het Fonds, traditioneel elke vijf jaar aanwezig bij de landelijke sluitingsdag om de cheque voor haar Fonds in ontvangst te nemen. In 2006 bedroeg de opbrengst € 192.000.00 , deze is elk jaar hoger dan het jaar ervoor.

Voor deelname aan de landelijke speeldag wordt aan de spelers minimaal € 1 gevraagd. Het is de bedoeling dat de pupillen die ene euro zelf gaan verdienen met ludieke acties of karweitjes.

De nieuwe opzet van de landelijke Zwaluwen Jeugd Actie-speeldag geeft naast een meerwaarde veel uitstraling aan deze unieke Actie. Tot dusver speelden pupillen en junioren regionale toernooien. De actie vindt zijn oorsprong in de ziekte van een poliopatiëntje, bijna 50 jaar geleden. Zijn kameraadjes wilden iets doen voor hun vriendje. In de loop der jaren is de actie uitgegroeid tot een landelijk fenomeen.

‘Gezonde maatjes’

De oorspronkelijke doelstelling ‘Gezonde maatjes voetballen voor hun gehandicapte kameraadjes’ blijft gehandhaafd omdat de bestrijding van polio tot de doelstelling van het Prinses Beatrix Fonds hoort. De opbrengst wordt besteed aan sport,spel en recreatievoorzieningen voor gehandicapte jeugd en aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van polio en spierziekten.

Alle jeugdteams die zich hebben ingeschreven voor het bekervoetbal spelen op de vaste speeldag in het kader van de Zwaluwen Jeugd Actie. Waar in een bepaalde leeftijdscategorie (per district) geen aanbod is voor het bekervoetbal, kan mogelijk een Zwaluwentoernooi worden georganiseerd.

Alle verenigingen krijgen 15 augustus een nieuwe vlag toegezonden met de logo’s van KNVB, Zwaluwen Jeugd Actie en het Prinses Beatrix Fonds. Het is de bedoeling dat deze vlag op zaterdag 25 augustus wappert bij elke vereniging in heel Nederland. Daarmee wordt de doelstelling van de Zwaluwen Jeugd Actie extra onderstreept.

De deelnemers krijgen een vaantje als herinnering aan deelname aan de Zwaluwen Jeugd Actie. Deze vaantjes zijn inmiddels een ‘collectors item’ geworden, ook voor sommige profvoetballers.