Vijf periodetitels voetbalploegen

Verzekerd van nacompetitie en volop in de race voor het kampioenschap

Door Oscar Fonteine

Brouwershaven – Voor de meeste eilandelijke voetbalploegen lijkt het seizoen 2007/2008 een mooi jaar te worden.

Vijf ploegen hebben zich inmiddels door het winnen van een periodetitel verzekerd van de nacompetitie en van hen zijn DFS, Duiveland, Zierikzee en Bruse Boys bovendien nog volop in de race voor een kampioensschap. De vijfde Schouwse periodekampioen, SKNWK kan de titel niet meer ontgaan en is zelfs bezig aan een voor de club unieke serie. De ploeg won afgelopen zaterdag tegen Brouwershaven – 3-0 – haar zeventiende competitiewedstrijd op rij. Keeper Koen de Jonge: “We proberen nu zo lang mogelijk te blijven winnen en te zorgen dat er ook tegen de onderste ploegen geen gemakzucht insluipt. Je weet dat iedereen van je wil winnen en daarom moet je gewoon wekelijks een knop omzetten en zorgen dat je zelf de punten pakt.” Door de uitstekende prestaties van de Nieuwerkerkers is het halen van de doelstelling, zo snel mogelijk terugkeren naar de derde klasse, een kwestie van tijd. De Jonge, die in competitieverband al 11 keer ‘de nul’ hield, vindt het nog altijd jammer dat de ploeg vorig jaar gedegradeerd is. “Het is wel leuk om een keer kampioen te worden, maar als je ziet hoe je in de beker presteert – SKNWK versloeg onder meer tweedeklasser Terneuzense Boys met 6-2- dan hadden we dit jaar gewoon in de derde klasse moeten spelen.”

Een paar kilometer verderop is Bruse Boys, de hoogst spelende zaterdagploeg, ook bezig aan een goed seizoen en bekroonde dat twee weken geleden met het winnen van een periodetitel. De Bruenaren hadden zichzelf afgelopen zaterdag een goede dienst kunnen bewijzen in de strijd om het kampioensschap. De ploeg kwam tegen koploper Terneuzense Boys echter niet verder dan een terecht 1-1 gelijkspel, waardoor het gat met de nummer 1 zes punten blijft. “Normaal gesproken is de titel uit zicht,” reageerde Jacob Muller, voorzitter van Bruse Boys na de puntendeling. “Maar in het verleden is het al een paar keer gebeurd dat we ‘per ongeluk’ kampioen zijn geworden dus je moet het ook nooit uitsluiten. Het gaat de laatste weken erg goed en als we dit niveau vasthouden dan kan er nog van alles gebeuren. Al hebben we ondermeer met een bezoek aan Arnemuiden nog een lastig programma voor de boeg. Het winnen van de periode is wat dat betreft ideaal want als we uiteindelijk naast de titel grijpen spelen we in ieder geval nacompetitie.” Mocht Bruse Boys via een van beide opties promoveren naar de eerste klasse dan is Muller benieuwd hoe het de Bruenaren daar zal vergaan. “Aan de ene kant is het verschil tussen de eerste en tweede klasse enorm, maar aan de andere kant hebben we een jonge groep die zich heel goed ontwikkelt. Wat dat betreft moet je er ook gewoon voor gaan. Bovendien zijn de meesten qua leeftijd de 20 jaar nog niet of nog maar net gepasseerd, dus ook daar zit nog de nodige rek in.” Muller lijkt zich tot slot weinig zorgen te maken over eventueel vertrekkende spelers. “Het zou me echt verbazen als er iemand weg zou gaan.”

Overige clubs

Uit de cijfers blijkt dat de meeste andere clubs ook geen reden tot klagen hebben over dit seizoen. Brouwershaven, Renesse en Ouwerkerk haalden nu al meer punten dan vorig seizoen. WIK’57 presteert met een vierde plaats helemaal boven verwachting. Een periodetitel behoort nog tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor MEVO en ZSC’62 die op koers liggen om hun klassering van vorig seizoen te evenaren. Dreischor moet in de zondag vijfde klasse in staat worden geacht om in het linkerrijtje te eindigen. Zonnemaire, dat vorig jaar nog in de reserveklasse speelde, heeft het zwaar in de vijfde klasse. De club zal graag nog een aantal punten aan het totaal willen toevoegen.