Verdwenen zekerheden basis succes SKNWK

door Klaas Verspoor

KRUININGEN – Zaterdagmiddag 15 maart 2008, 16.18 uur. Scheidsrechter Stoffel Schipper blaast het duel tussen Kruiningen en SKNWK af: SKNWK is kampioen, bloemen komen tevoorschijn, champagne spuit de lucht in, de kampioensschaal glimt en vuurwerk knalt.

De missie is volbracht!

SKNWK is na één seizoen afwezigheid terug in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. “Een kampioenschap is altijd leuk. Alleen is op deze manier de ontlading iets minder dan bij eerdere kampioenschappen”, refereert Martijn Neele aan de enorme voorsprong op de concurrentie in de vierde klasse B.


SKNWK, de eerste kampioen in het Zeeuwse amateurvoetbal. foto Willem Mieras

De aanvoerder droeg de titel op aan zijn in februari 2007 overleden moeder Jessie, die bij leven een fervente SKNWK-aanhangster was. Neele: “Dit is het eerste kampioenschap zonder mijn moeder, dus ik draag het toch een beetje op aan haar.” Met twintig zeges op rij, een doelsaldo van 93 voor en 8 tegen en een voorsprong van 24 punten op de nummer twee is SKNWK hard op weg om records te breken. Neele: “Het is nu de drive om dit nog zes wedstrijden vol te houden.” Wilco de Valk genoot op het veld: “Ik ben blij dat ik net zoals ieder ander mijn steentje heb kunnen bijdragen aan dit kampioenschap. Ik breng natuurlijk een stuk ervaring mee en gebruik dat om de jongens aan te sturen. We zijn eigenlijk onverwacht gemakkelijk kampioen geworden. En nu de derde klasse! Dat vraagt tactisch wel iets meer van iedereen.”

Voorzitter Wim van der Zande hoopt evenals trainer Peter Groenewegen op wat versterkingen voor komend seizoen. “Ik vind het mijn plicht als voorzitter om jongens die weg willen bij andere clubs, zoals Thomas Vos, op te bellen”, liet Van der Zande weten. Groenewegen: “Eén of twee versterkingen zouden we nog wel kunnen gebruiken. Maar met deze selectie moeten wij ons ook al kunnen handhaven in de derde klasse. Het is voor SKNWK een goede impuls geweest dat er vijf spelers bij zijn gekomen. Daarmee verdwenen zekerheden en moest iedereen voor zijn plekje strijden.”

SKNWK kwam in de kampioenswedstrijd in Kruiningen geen moment in de problemen. Wesley Goud opende in de tiende minuut. Martin Kiesenberg pikte in de 27e minuut de bal na de eerste SKNWK-corner op, passeerde een tegenstander en wipte de bal over doelman Edgar Verhage: 0-2. Twee minuten later kopte Goud op aangeven van Kiesenberg SKNWK naar 0-3. Daarna was SKNWK met de gedachten al meer bij het kampioenschap dan bij het verzilveren van de mogelijkheden. Slechts Christian van Vossen liet, na 62 minuten, op aangeven van Sander Uijl het net nog bollen.

Kruiningen-SKNWK 0-4 (0-3). 10. Wesley Goud 0-1, 27. Martin Kiesenberg 0-2, 29. Wesley Goud 0-3, 62. Christian van Vossen 0-4. Scheidsrechter: S.G. Schipper. Gele kaart: Ties van Leeuwen (Kruiningen). Aantal toeschouwers: 185.