Wie kan SKNWK kloppen?

door Yorick Groeneweg

Vrijdag 4 april 2008 – VOETBAL – 22 wedstrijden zonder puntverlies, 104 gemaakte doelpunten en slechts acht tegentreffers.

Er zijn maar weinig voetballers die over statistieken als deze kunnen meepraten. De spelers van de kersverse kampioen in de zaterdag vierde klasse B, SKNWK, kunnen dat wel. Zaterdag zal de Sport Kombinatie Nieuwerkerk zich klaarmaken voor de 23e overwinning van het seizoen, uit tegen Smerdiek. Het gaat nergens meer over want SKNWK is al sinds 15 maart kampioen, toen zes wedstrijden voor het einde van de competitie met 4-0 van Kruiningen werd gewonnen. Toch willen de Zeeuwen deze uitzonderlijke reeks uitbreiden.

Volgens aanvoerder Martijn Neele (33) kost het zijn ploeg steeds meer moeite om te winnen. “Als je zovéél scoort gaan ploegen zich helemaal ingraven. Regelmatig treffen we een handbalachtige verdediging aan bij de tegenstander”, zegt Neele. “Wanneer we eenmaal op voorsprong komen, zijn we niet meer te houden. We spelen geduldig en wanneer we eenmaal op 1-0 komen gaat het balletje vanzelf rollen.”

Een verklaring voor het succes kan de aanvoerder niet direct aanwijzen. “Dat is lastig. Vorig seizoen zijn we gedegradeerd naar de vierde klasse, de kelder van het amateurvoetbal. Het niveau is echt laag in deze klasse, dan is het natuurlijk logisch dat het makkelijker is om te winnen.” Ook is de selectie van SKNWK dit seizoen anders samengesteld. Vorig seizoen speelden een aantal junioren nog met het eerste mee omdat de club geen juniorenteam had, nu hebben ze dat wel en spelen de junioren weer in de jeugd. Daar kwamen een aantal posities vrij in het eerste elftal. “Er zijn wat jongens van buitenaf bijgekomen. Bijvoorbeeld Wilco de Valk, hij heeft jaren bij Kloetinge en Hoek in het eerste gevoetbald”, meldt de aanvoerder. Ook de topscoorder van het huidige seizoen, Wesley Goud, speelt dit jaar voor het eerst bij de Nieuwerkerkers. “Wesley Goud is echt ons goudhaantje, hoe vaak hij niet de ban brak voor ons. Met 21 treffers heeft hij een groot aandeel in het succes”, vervolgt Neele die dit seizoen zelf één keer wist te scoren.