Smerdiek ’totaal niet bang’

door Yorick Groeneweg

Vrijdag 4 april 2008 – VOETBAL – Tweeëntwintig wedstrijden zonder puntverlies, 104 doelpunten en slechts acht tegentreffers.

Er zijn maar weinig voetballers die over statistieken als deze kunnen meepraten. De spelers van de kersverse kampioen in de zaterdag vierde klasse B, SKNWK, kunnen dat wel. Zaterdag zal de Sport Kombinatie Nieuwerkerk zich klaarmaken voor de 23e overwinning van het seizoen, uit tegen Smerdiek.

De trainer van de thuisclub, Ruud Linders is strijdbaar. “Toen wij eerder dit seizoen tegen SKNWK speelden, waren we niet eens zo slecht. Pas toen zij op voorsprong kwamen, ging het mis.” En goed mis! De wedstrijd eindigde in een 5-0 nederlaag voor Smerdiek. Morgen hoopt de trainer beter voor de dag te komen. “Ik wil altijd vooruit voetballen, het heeft geen zin om ons in te graven tegen deze tegenstander. Als je met elf man in de ‘zestien’ gaat staan, verlies je alsnog.” Of het verstandig is, is de vraag. De ploeg uit het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft eerder dit seizoen andere ploegen al verslagen met uitslagen als 6-0, 9-2 en 10-0.

De keeper van Smerdiek, Alex Stoutjesdijk, heeft nog geen nachtmerries gehad in de aanloop naar het duel. “Ik ben totaal niet bang. Ik kijk nooit op tegen een tegenstander”, zegt de aanvoerder. “Ik merkte in de eerste wedstrijd tegen SKNWK op, dat een aantal jonge gasten bij ons in het team te veel ontzag hadden voor de tegenstander. Dat kan niet.” Smerdiek bezet momenteel de zevende plek op de ranglijst en staat 37 punten achter op de koploper. Volgens trainer Ruud Linders zit het probleem in de voorhoede van de ploeg. “Vorig jaar wisten mijn spitsen nog te scoren als het gaatje kleiner was dan een tennisbal, dit seizoen missen ze zelfs voor open doel”, grapt Linders. Door het gebrek aan scorend vermogen heeft Smerdiek al zes wedstrijden op rij niet meer gewonnen.

Aanvoerder Stoutjesdijk beaamt dat. “Het is de laatste weken een beetje behelpen hier. Ik mis beleving bij een aantal spelers, kansen gaan er niet in en het is iedere week nog maar de vraag of we wel een normaal elftal op het veld hebben staan”, aldus de keeper.

‘Als je tegen SKNWK met elf man in de ‘zestien’ gaat staan, verlies je alsnog’.