Protocol amateurclubs na overlijden Sprengers

Het amateurvoetbal staat zaterdag 12 en zondag 13 april stil bij het overlijden van bondsvoorzitter Jeu Sprengers. Uit eerbied kunnen verenigingen in dat weekend maatregelen nemen.

Als het eerste elftal thuis speelt in de periode tussen het overlijden en de uitvaart van de bondsvoorzitter kan er voor het begin van de wedstrijd een minuut stilte worden gehouden. Daarnaast dragen de spelers in deze wedstrijd rouwbanden om de linkerarm.

Verder kan de vereniging de Nederlandse vlag halfstok hangen. Dit geldt alleen voor de Nederlandse vlag en van maandag tot en met zaterdag tussen zonsopgang en zonsondergang. Op zondag wordt niet gevlagd. In het onderstaande vlaggenprotocol staat informatie over hoe de vereniging een vlag halfstok hangt.

Vlaggenprotocol

De Nederlandse vlag halfstok (geen andere vlaggen zoals KNVB- of verenigingsvlag), zonder wimpel, wordt uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaart met uitzondering van de zondag. Er wordt gevlagd van zonsopgang tot zonsondergang.

Halfstok vlaggen

Het halfstok hijsen van de vlag gaat als volgt: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. De halfstok gehesen vlag neerhalen gaat eerst langzaam en statig omhoog, totdat deze vol is gehesen en daarna rustig neer.