Smerdiek houdt lang de nul…

door Ton Buckens.


Smerdiek-keeper Alex Stoutjesdijk maant medespeler Jordy Hage tot kalmte nadat SKNWK een strafschop benutte. foto Chris van Klinken/ het fotoburo

– ZATERDAG VIERDE KLASSE B Met nog elf minuten te spelen hing een stuntje van Smerdiek tegen de nog ongeslagen kampioen SKNWK in de lucht.

Maar een minuut later moest de thuisploeg toch capituleren tegen de sterk aandringende ploeg uit Nieuwerkerk. Een terecht toegekende strafschop velde de gastheren. De 0-1-overwinning was verdiend omdat Smerdiek in de tweede helft met de rug tegen de muur stond. Het was vooral de verdienste van doelman Alex Stoutjesdijk die tot de 80e minuut met enkele fraaie reddingen lange tijd de nul voor zijn ploeg hield.

SKNWK miste in de aanval nogal wat geblesseerde basisspelers, zoals topscorer Wesley Goud, Christiaan van Vossen en Wilco de Valk. Trainer Ruud Linders, die aan het einde van het seizoen bij Smerdiek vertrekt en wordt opgevolgd door Kees Stoutjesdijk, kon zijn spelers niets verwijten. “We konden niet beter en speelden met één spits (Erik van Haaften). Hij kon weinig uitrichten tegen drie verdedigers van SKNWK.” Linders: “De insteek van Smerdiek om kampioen SKNWK drie punten afhandig te maken is dus niet gelukt. Wat wel lukte was zolang mogelijk de nul te houden.”

De bezoekers, die zonder puntverlies de competitie willen afsluiten, waren de gehele wedstrijd de meerdere van de thuisploeg. Het gemis van enkele spelbepalende spelers was echter zichtbaar.

Toch was SKNWK in de eerste helft aanvallend het gevaarlijkst, en kreeg het drie uitstekende mogelijkheden om een voorsprong te nemen, tegen Smerdiek, dat gestart was zonder de geblesseerde Bart Stoutjesdijk.

Met lange ballen probeerde de thuisploeg, dat veel spelers op het middenveld en in de verdediging hield, spits Erik van Haaften te bereiken. Voor hem was er geen lopen aan. In de tweede helft nam de druk van SKNWK alleen maar toe. Doelman Stoutjesdijk hield zijn ploeg overeind. In de 80e minuut maakte Jan de Viet in de zestien meter een overtreding op de doorgebroken Erwin Nelissen. De scheidsrechter kon niets anders dan de bal op de stip te leggen.

Aanvoerder Martijn Neele voltrok vanaf elf meter het vonnis. De thuisploeg kon daarna niet meer de kracht opbrengen nog iets terug te doen.

0-1 80. Martijn Neele (0-0) SMERDIEK– SKNWK