Topklassenplannen lopen mogelijk maar jaar……..

Topklassenplannen lopen mogelijk maar jaar vertraging op

door Rudy Boogert

ZEIST – De invoering van betaald voetbal in jaren vijftig en de introductie van shirtreclame in de jaren tachtig.

Het waren noviteiten in het Nederlandse voetbal die aanvankelijk veel weerstand opriepen. Maar ze kwamen er wél. En ze zijn inmiddels zo vertrouwd en onomstreden als het oranje shirt bij het Nederlands elftal.

Die gedachte sterkt de voetbalbond KNVB in zijn streven naar de topklasse. Zaterdag incasseerde de bond niettemin een nederlaag. In Zeist werd het plan om met ingang van het seizoen 2009/2010 drie topklassen in te voeren verworpen door de zestig afgevaardigden. Zo ook het daaraan gekoppelde plan om de lagere klassen uit te breiden tot veertien teams.

De afgevaardigden gooiden de deur echter niet definitief in het slot. In een motie riepen ze het bestuur amateurvoetbal op een platform te creëren ‘om verder in overleg te treden over de haalbaarheid van een aanpassing van de structuur van het amateurvoetbal’.

Directeur Ruud Bruijnis sprak na de vergadering de hoop uit dat een aangepast topklassenplan er met een vertraging van wellicht een jaar alsnog kan komen. Dat plan B kan bij de najaarsvergadering in december al ter tafel komen, hoopte hij. Hetzelfde geldt voor een eventuele uitbreiding van de lagere klassen. De aangepaste plannen worden op basis van de bestaande onderzoeksresultaten geformuleerd.

Paul Kools, districtsvoorzitter van Zuid 1, toonde begrip voor de uitkomst. “Maar ik heb in alle discussies nog niet één voetbaltechnisch of sportief argument gehoord tégen de invoering. Alleen organisatorische, financiële en procedurele.” Dat werd onderschreven door Bruijnis. “Op basis van gezond verstand is het een goed plan.” Kools: “Wat mij dus bezighoudt, is hoe het komt dat een goede sportieve ontwikkeling blijkbaar leidt tot met name emotionele reacties.”

Een opvallend prominent punt in het vervolgonderzoek wordt de degradatie uit de eerste divisie. De nummer laatst uit deze Jupiler League zou komend seizoen al kunnen degraderen naar de hoofdklasse. Een ploeg met licentieproblemen zou in de eerste klasse terecht kunnen komen. Volgens de huidige regelgeving moet een ’terugvallende’ profploeg in de vierde klasse beginnen.