Akkoord over beheer clubgebouwen nabij

door David Duijnmayer

ZIERIKZEE – De privatisering van de sportaccommodaties op Schouwen-Duiveland vordert gestaag.

De eerste stappen van het project werden al in 2003 gezet. Met zeven voetbalclubs wordt sinds vorige zomer onderhandeld over de overname van de clubgebouwen en kleedkamers door de verenigingen. De gemeente houdt de velden in eigen beheer.

Het gaat om de clubs asv Brouwershaven, sv Renesse, Mevo/vv Zierikzee, Zonnemaire, Dreischor, WIK en Z.S.C. ’62.

Wethouder Ad Verseput verwacht dat voor het einde van dit jaar de eerste handtekeningen onder overnamecontracten gezet kunnen worden. “We hebben van tevoren beseft dat het een langdurige klus zou worden. Iedere vereniging krijgt bij privatisering te maken met andere problematiek, dus we voeren de onderhandelingen met elke vereniging apart. Met een aantal clubs hebben we al drie of vier keer rond de tafel gezeten, maar we zijn wel zo ver dat we met de meeste clubs al een eind klaar zijn. Het is voor de verenigingen een ingrijpende verandering en ik moet ze complimenteren met de manier waarop ze ermee omgaan.”

De gemeente heeft bij de clubs geïnventariseerd wat er nog moet gebeuren aan achterstallig onderhoud. Daarvoor krijgt iedere vereniging een bedrag ter beschikking. Ook krijgen de clubs een soort ‘bruidsschat’ mee.

Een van de verenigingen waarmee de gemeente zo goed als rond is, is sv Renesse. De club gaat een deel van het geld aan nieuwbouw besteden. Penningmeester Frans Dudok ziet de overname van de gebouwen wel zitten. “De gemeente spendeert nu het minimale aan onderhoud. Als je het in eigen beheer hebt, kun je zelf eens wat vervangen. Er lopen op een vereniging meestal genoeg vrijwilligers rond die kunnen timmeren of verven. Als het gebouw niet van de club zelf is, doe je dat niet. Dan heb je het gevoel dat je voor de gemeente aan het werk bent.”

Met andere clubs, zoals Z.S.C. ’62 in Scharendijke, is nog wat meer overleg nodig. Voorzitter Peter van Sante ziet weinig meerwaarde in de privatisering. “Voor ons hoeft het niet per se”, zegt hij. “We werken er wel aan mee, maar niet ten koste van alles. Wat als de kachel ermee ophoudt, of je krijgt lekkage? Dat zijn kosten die je als club niet zomaar even ophoest.”