door Jan Dagevos

KLOETINGE – Kloetinge maakt na de degradatie uit de hoofdklasse een doorstart.

De Bevelandse ploeg kiest daarbij voor de weg der geleidelijkheid. ,,We gaan bouwen aan een nieuwe ploeg voor de hoofdklasse”, zegt oefenmeester Diederik Hiensch.

Kloetinge geeft zich daarvoor drie jaar de tijd. Dan moet er weer een team staan, dat zich kan manifesteren op hoofdklasse-niveau. Daarnaast zullen er randvoorwaarden (sponsoring en accommodatie) gecreëerd moeten worden, die het mogelijk maken om voetbal op het hoogste niveau te bedrijven. ,,Er is sprake van een adempauze”, vindt Hiensch. ,,We doen een stapje terug om er straks weer twee vooruit te kunnen maken.”

De nieuwe formatie van Diederik Hiensch gaf zaterdag een bemoedigend teken van leven af. Kloetinge verpulverde in de bekerwedstrijd derdeklasser SKNWK: 8-1. ,,We willen dominant voetbal spelen”, zei Hiensch. Dat lukte tegen SKNWK één helft. De thuisploeg was scherp in de duels, hanteerde een hoog tempo, combineerde aardig en stond na acht minuten al op 3-0 via Niels Kole (twee rake kopballen) en Marinus Baas (kopbal). Daan Esser, Etienne Mallie en Joffrey Geldof voerden de score voor rust op tot 6-0. Na rust sloop de gemakzucht in de ploeg en vond alleen Mallie nog twee keer het net. Voor SKNWK redde Wesley Goud de ‘eer’.

De scoringsdrift in de eerste helft was ongekend en voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de inbreng van Marinus Baas. Kloetinge lijkt met Baas na jaren weer eens te beschikken over een echte spits. De van Arnemuiden overgekomen aanvaller scoorde zaterdag zelf maar één keer, maar was bij de vele aanvallen een belangrijk aanspeelpunt. Daarnaast kwamen door zijn specifieke kwaliteiten ook de snelle vleugelaanvallers (Mervin Niemantsverdriet en Daan Esser) beter tot hun recht. Niemantsverdriet voelde zich zeker in de eerste helft als een vis in het water. In de eerste helft leverde de Vlissinger vier assists af.

Het middenveld bestond in de eerste helft uit Niels Kole, Jaap Esser en Teun Rentmeester. De laatste is ook nieuw en maakte een verdienstelijke indruk. Hij zorgde voor veel power. Achterin vormden Erwin van der Woerdt en Arjan van der Smissen net als vorig jaar het hart van de defensie. Joffrey Geldof is tegenwoordig weer rechtsback. Najim Boughmari (overgekomen van GPC) was linksback. De laatste speelde een ongelukkige wedstrijd op die positie. Voor die plek heeft Hiensch nog Jeroen Westrate (zaterdag geschorst) en Laurens de Maat. ,,Spelplezier, dominant voetbal, spelers ontwikkelen, dat is waar we naar streven”, zei Hiensch, ,,al willen we gewoon ook elke wedstrijd winnen hoor.”

Kloetinge-SKNWK 8-1 (6-0). 2. Niels Kole 1-0, 6. Marinus Baas 2-0, 8. Niels Kole 3-0, 26. Daan Esser 4-0, 39. Etienne Mallie 5-0, 41. Joffrey Geldof 6-0, 53. Etienne Mallie 7-0, 56. Wesley Goud 7-1, 89. Etienne Mallie 8-1. Gele kaart: Erwin Nelissen (SKNWK). Scheidsrechter: M. van de Luitgaarden. (Sliedrecht). Aantal toeschouwers: 120. Bijzonderheden: voor de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen wegens het overlijden van erelid Meindert Storm.