Voorbeschouwing Derde Klasse A Zaterdag

AZVV

“Ik denk dat we een aardig ploegje hebben. We zijn wel twee spelers kwijtgeraakt, maar we zijn in de breedte zeker sterker geworden” , laat AZVV-trainer Eddy van der Hooft weten.

De selectie van AZVV zal proberen het verloren terrein, de club degradeerde vorig seizoen uit de tweede klas, te herwinnen. Van der Hooft: “We moeten bovenin kunnen meedoen en proberen om direct terug te keren. Maar we zijn nog heel jong. Het is daarom ook jammer dat we ons vorig seizoen niet hebben kunnen redden.”

AZVV kan terugkijken op een goed verlopen voorbereiding en gaat de competitieopening tegen Veere met vertrouwen tegemoet. “Veere is onze belangrijkste concurrent. Een heleboel van de andere ploegen ken ik niet”, aldus Van der Hooft.

COLIJNSPLAATSE BOYS

Martin de Nooijer zag als nieuwe trainer van Colijnsplaatse Boys dat de selectie er ten opzichte van vorig seizoen kwalitatief gezien niet op vooruit is gegaan. “Het wordt een lastig verhaal voor ons, want er zijn drie dragende spelers, Arjan Verburg, Robert van de Genugten en Nigel Holmes, vertrokken. Dat probeer ik op te vangen met talentvolle jeugdspelers en dat is wel een mooie uitdaging.”

De Nooijers doelstelling is om met zijn nieuwe vereniging in elk geval te proberen om degradatie naar de vierde klasse te vermijden. Volgens De Nooijer zal er daarom hard gewerkt moeten worden in Colijnsplaat. “Maar het zijn allemaal spelers van de eigen club en ze hebben een goede instelling. Het gaat er fanatiek aan toe en we zullen het in de competitie ook van onze instelling moeten hebben.”

DAUWENDAELE

“Wij gaan met de bovenste ploegen meedoen”, laat teammanager Gérard de Nooijer weten. Dauwendaele maakte een aardige voorbereiding door en is, hoewel een aantal oudgedienden afhaakte, in de breedte sterker geworden. ” We hebben een heel grote selectie. Voorin hebben we er een aanspeelpunt bij gekregen en dat misten we in andere jaren. Er zijn acht A-junioren overgekomen, ik heb er een paar spitsen bij gekregen en dit is de beste groep die ik in drie jaar tijd heb gehad”, vindt De Nooijer.

Dauwendaeles jonge selectie zal volgens de ex-prof met Veere, SKNWK, Rillandia, Kapelle en AZVV gaan strijden om de prijzen. De Nooijer: ” Wij moeten een goede start maken en dan proberen om dat vol te houden. Maar het belooft weer een leuke klasse te worden.”

DFS

Van een serieuze competitievoorbereiding was voor Nico Schoute bij de kersverse derdeklasser uit Burgh-Haamstede nauwelijks sprake. Wegens een waslijst aan afwezigen (werk, vakantie en blessures) werden twee oefenduels geschrapt, maar DFS’s nieuwe trainer heeft toch een goed gevoel over het naderende seizoen. Met aanwinst Pieter de Munnik, overgekomen van Hoek, én Jarno Vermeulen (ex-Zierikzee en Kloetinge) heeft Schoute, naast een aantal spelers dat al jaren bij DFS rondloopt, een brok aan ervaring tot zijn beschikking. “Ik heb een heel goede groep die heel erg graag wil. Het is nu afwachten voor iedereen hoe wij het seizoen gaan starten. De voorbereiding was op zijn zachtst gezegd lastig, maar we moeten gewoon met zijn allen bij DFS het maximale er uit gaan halen. We hebben kwaliteit genoeg!”

HEINKENSZAND

Voor trainer Ad Poortvliet was het in de voorbereiding puzzelen geblazen bij zijn nieuwe club Heinkenszand. “Er zijn heel veel nieuwe jongens gekomen, waaronder veel van Kwadendamme. Een aantal van hen komt zeker in aanmerking voor het eerste. In de breedte zijn we sterker geworden en dat is prettig. Daar staat wel tegenover dat er een paar belangrijke jongens, onder wie Ermo Cappon, gestopt is.”

Vorig seizoen maakte Heinkenszand een moeilijk seizoen door en pas in de laatste competitiewedstrijden speelde de ploeg zich in veiligheid. “De derde klasse is er, met SKNWK, Kapelle en AZVV, zeker sterker op geworden. Laten we daarom ook maar een voorzichtige doelstelling uitspreken en proberen om ons te handhaven. We zullen het van week tot week bekijken.”

KAPELLE

De selectie van Kapelle-trainer Adriaan Nieuwenhuijse heeft nogal wat wijzigingen en een verjongingskuur ondergaan. “Er zijn vijf spelers gestopt of vertrokken en ik heb er vier A-junioren en één speler uit het vierde voor teruggekregen.

Het wordt voor ons een tussenjaar, maar natuurlijk proberen we wel zo hoog mogelijk te eindigen.” Kapelle degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse en wordt mede daardoor door een aantal trainers als gevaarlijke outsider voor de titel genoemd. “Ik verwacht zelf niet direct dat we bij de bovenste ploegen gaan spelen, maar minimaal bovenaan de middenmoot moet mogelijk zijn.

Het liefst keren we direct terug naar de tweede klasse, maar we moeten wel reëel blijven.”

Nieuwenhuijse tipt Veere, SKNWK en Dauwendaele als kanshebber op de titel.

DE MEEUWEN

Hugo Crucq is bij De Meeuwen als trainer doorgeschoven vanuit de tweede selectie en hij weet wat hem te doen staat bij de hoofdmacht. “Ik hoop dat we aan voetballen toekomen, want de laatste drie jaar hebben we tegen degradatie gevochten. Een goede start is voor ons belangrijk, want we hebben echt zelfvertrouwen nodig.”

Crucq zal als eindverantwoordelijke de druk op zijn schouders voelen als de prestaties uitblijven. De Meeuwen sloot vorig seizoen af als negende en Crucq hoopt dat zijn benadering werkt. “De jongens moeten echt verplichtingen tegenover elkaar hebben en een echt team zijn.”

Hugo Crucq ziet SKNWK, de ploeg waar hij in het verleden ook al eens trainer was, als één van de titelfavorieten. “Ik denk dat SKNWK direct doordendert.”

RILLANDIA

Eddie Kiesenberg kijkt tevreden terug op de voorbereiding van Rillandia. De trainer hoopt de prestatie van vorig seizoen, toen Rillandia de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse bereikte, te evenaren. “Een periodetitel en een plaats bij de bovenste drie moet met dit spelersmateriaal minimaal mogelijk zijn voor ons. We zijn in de breedte zeker sterker geworden en we hoeven niet in paniek te raken als we mensen moeten missen.”

Rillandia wil met – voornamelijk – weer eigen mensen weer een stapje hoger en volgens Kiesenberg zijn de mogelijkheden daar ook voor. “Maar ik verwacht wel een pittige competitie. Met SKNWK en DFS is er meer voetbal in de derde klasse gekomen. Kapelle vind ik moeilijk in te schatten.” Kiesenberg gokt op Veere en AZVV als zijn voornaamste concurrenten.

SKNWK

“Wij moeten kunnen meedoen in de derde klasse en op termijn moeten we een stabiele derdeklasser kunnen zijn. Ik ga niet mikken op de bovenste plaatsen. We moeten eerst maar eens in het linkerrijtje terecht zien te komen”, blikt Peter Groenewegen vooruit. De SKNWK-trainer kreeg vlak voor de voorbereiding een tegenvaller te verwerken omdat drijvende kracht Maarten Padmos afhaakte. Groenewegen: “Hij heeft een nieuwe baan gekregen en moet gaan leren. En ook met Ronald van Vossen hebben we een vaste waarde verloren. We zijn in de breedte dan ook iets smaller geworden.”

Daartegenover is de uit het tweede overgekomen Richard Bevelander in de oefencampagne een aantal keer trefzeker gebleken. Voor Groenewegen zijn vooral de confrontaties met zijn oude vereniging Wolfaartsdijk speciaal.

VEERE

Carlos de Jonge speelt geen verstoppertje en wil in zijn tweede seizoen als trainer van Veere de stijgende lijn van het afgelopen seizoen voortzetten. Toen verspeelde zijn ploeg in de finale van de nacompetitie promotie naar de tweede klasse, maar de ploeg heeft die teleurstelling verwerkt en wil na een pittige voorbereiding nog sterker terugkomen. “We willen het, net zoals vorig seizoen, weer beter doen dan het seizoen daarvoor. De titel is onze doelstelling.”

Met gerichte aanwinsten, drie ex-A-junioren en twee doorgeschoven spelers uit de tweede selectie, heeft De Jonge de beschikking over een brede selectie. “Wij zijn zeker sterker geworden” , vindt de trainer, die AZVV (de eerste tegenstander van Veere), Rillandia en SKNWK noemt als kanshebber voor een klassering in de top vier.

WOLFAARTSDIJK

“De ploeg is gemotiveerd om in de derde klasse te gaan spelen en dat is voor mij een voordeel”, laat Bart Dierckx weten. De nieuwe trainer van Wolfaartsdijk heeft de beschikking over dezelfde selectie als vorig seizoen, toen de ploeg via de nacompetitie wist promoveerde. Dierckx zag, na zijn vertrek bij Apollo’69, zijn nieuwe club al een aantal keren aan het werk. “Het was zeker een voordeel dat ik de spelers al kende. We moeten nu alleen de speelwijze nog op derde-klasseniveau krijgen. De competitiestart zal heel belangrijk zijn. Een goede start is goed voor de motivatie en het vertrouwen neemt dan ook alleen maar toe.”

Dierckx wil niet zomaar alleen handhaving tot doel stellen. “Handhaven? Nee, we moeten proberen om mee te draaien in de derde klasse en in bepaalde wedstrijden voor een uitschieter zorgen.”

ZSC’62

Jan Heikamp weet wat hem met zijn nieuwe vereniging ZSC’62 te wachten staat. “Het zal voor ons een moeilijk jaar worden”, voorspelt hij.

Bij de ploeg uit Scharendijke vertrok een aantal spelers en dus is ZSC’62 in de breedte minder sterk geworden.

Edgar Louwerse is volgens Heikamp de aangewezen persoon om in de spits topscorer Arjan Smalheer te doen vergeten. “Maar we moeten nog wat aan ons scorend vermogen werken”, geeft Heikamp toe.

Van hoogmoed is bij ZSC’62 geen sprake. “Wij moeten heel realistisch zijn. Onze doelstelling is om er in te blijven. Niks meer en niks minder. Het wordt een lastig seizoen, maar dat is wel een hele uitdaging.”

Voor de Zierikzeese trainer geldt dat elke wedstrijd een uitdaging is, maar de Schouwse derby’s tegen SKNWK en DFS springen er wel bovenuit.