Sportiviteit & respect op en rond de velden

Het rapport ‘Weinig over de Schreef’, van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), is woensdag 3 september aangeboden aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. Belangrijkste uitkomst van dit rapport is dat er minder onwenselijk gedrag voorkomt in de sport dan men geneigd is te denken.

Omdat elk voorval er één te veel is, neemt het gehele voetbal in Nederland zijn verantwoordelijkheid. KNVB-voorzitter Michael van Praag was in Den Haag om een eerste reactie te geven op de uitkomsten van het rapport. ,,De KNVB onderschrijft de noodzaak gezamenlijk op te treden tegen onwenselijke gedragingen op en rond het voetbalveld. Op dit gebied gaan wij de komende jaren actief beleid voeren.”

Dit seizoen gaat het nieuwe programma Sportiviteit & Respect van start, waarin naast de KNVB ook de VVCS (contractspelers), de Stichting Meer dan Voetbal, het Masterplan Arbitrage, de CBV (coaches betaald voetbal), de VVON (Vereniging van Oefenmeesters Nederland), ECV (Eredivisie), CED (eerste divisie), BSBV (scheidsrechters betaald voetbal), COVS (centrale organisatie van voetbalscheidsrechters), FIFPro (organisatie voor professionals wereldwijd) en zelfs de UEFA vertegenwoordigd zijn. De eerste fase bestaat uit het formuleren van beleid, het informeren van de achterban en een inventarisatie van de bestaande initiatieven bij amateur- en betaald voetbal op dit gebied.

Het programma Sportiviteit & Respect is op alle voetbalgebieden actief en gaat de strijd aan tegen de vervaging van waarden en normen op en rond de velden. Voor de KNVB betekent dit dat een intensieve samenwerking tussen amateur- en betaald voetbal nodig is. Rolmodellen uit het betaald voetbal moeten de jeugd op de amateurvelden het goede voorbeeld te geven. Maar voordat dit gebeurt worden deze rolmodellen op hun voorbeeldfunctie gewezen.

,,Wat je zondagavond op televisie ziet, wordt een week later nagedaan op de velden”, zegt Van Praag. ,,Scheidsrechters krijgen het steeds lastiger, want ouders en toeschouwers zien een coach tekeer gaan tegen de scheidsrechter en doen dit dan ook tijdens eigen wedstrijden. Niet alleen spelers, maar ook coaches, ouders, bestuur, trainers, scheidsrechters en toeschouwers zijn verantwoordelijk voor het sportieve en respectvolle verloop van hun wedstrijden.”