Behoeftes sportclubs gepeild via enquête

door Piet Kleemans

ZIERIKZEE – De gemeente Schouwen-Duiveland maakt haast met het verder uitwerken van het sportbeleid.

Om erachter te komen óf en zo ja in welke vorm de sportverenigingen behoefte hebben aan gemeentelijke steun, is een enquête uitgezet. De gemeente verwacht de uitkomsten van dit onderzoek in januari 2009.

Wethouder Ad Verseput is optimistisch. ,,Ik denk dat de respons op de enquête behoorlijk groot zal zijn. Het leeft absoluut op het eiland en daarom willen wij er als gemeente ook verder mee aan de slag.” In de aanloop naar de vorig jaar vastgestelde eilandelijke sportnota heeft de gemeente regelmatig om tafel gezeten met sportverenigingen. Dat leverde al aardig wat suggesties op. Zaken als een sportloket – één gemeentelijk aanspreekpunt voor sportverenigingen – en een sportsubsidiefonds werden genoemd. De gemeente hoopt door middel van de enquête beter in beeld te krijgen wat de sportverenigingen precies willen. Verseput: ,,We hopen daar een rode draad in te kunnen vinden. Vervolgens gaan we samen met Sportpunt Zeeland het sportbeleid verder uitwerken. ”

De mogelijkheden voor gemeentelijke steun aan sportverenigingen zijn volgens sport-ambtenaar Danny de Vos heel breed. Gedacht kan worden aan deskundigheidsbevordering van bestuursleden van sportclubs. Daar zijn allerlei cursussen en workshops voor. Andere mogelijkheid is het instellen van een eilandelijke denktank vanuit en over sportverenigingen. Ook genoemd wordt het instellen van een subsidiefonds van waaruit gelden verdeeld worden, waarbij de voorkeur uitgaat naar het steunen van nieuwe initiatieven.

De aangeschreven sportverenigingen hebben tot eind november de tijd om te reageren op de vragenlijst van de gemeente. De gemeente heeft, zeggen Verseput en De Vos, haar best gedaan om alle sportclubs aan te schrijven. Sportclubs die desalniettemin geen formulier in de bus hebben gekregen maar hun wensen wel kenbaar willen maken, kunnen terecht bij De Vos (452126). Aan de hand van de uitkomsten wil de gemeente volgend jaar met concrete plannen komen. Verseput: ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen er beter van wordt en dat de kwaliteit van sport en sportvoorzieningen er op vooruit gaat. “