Het gaat als een Tier(i)elier in Goes

NIEUWERKERK – Een paar weken lang sloeg de twijfel toe. Tussen Nieuwerkerk en Goes vroeg Gert-Jan Tierie zich af of hij er wel goed aan had gedaan de overstap te maken van ‘zijn’ SKNWK naar het ‘vreemde’ Goes. De twijfel kwam overeen met zijn eerdere gedachte tijdelijk te stoppen met voetbal in het seizoen dat SKNWK voor het laatst degradeerde.

Anno december 2008 is er geen spoortje twijfel of onzekerheid te bespeuren. ,,Ik ben ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Niet iedereen verandert van club. Velen blijven het liefst in een veilige omgeving.” En het gaat goed met Goes want het elftal verdedigt komende zondag de koppositie in en tegen Roosendaal, de enig overgebleven concurrent in de derde klasse A van het zondagvoetbal.

Het waren zijn vriendin Tirza en Adriaan Nieuwenhuijse, de trainer van toen, die de voetballer Tierie overhaalde zijn carrière te vervolgen. ,,Bij SKNWK was het plezier in voetbal minder geworden. Ik kende alle jongens van jongs af aan. Op den duur was het over en was ik toe aan iets nieuws. Het werd ook een beetje een sleur. Ik dacht er aan een jaartje wat anders te doen. De selectie van SKNWK was niet breed. Ik kreeg de indruk – ik weet niet of het zo is – dat anderen daar misbruik van maakten. Dat kon ik niet verdragen. Ik was in mijn huis bezig met een verbouwing maar ging ook twee keer in de week trainen. Mijn vriendin stond in die tijd stenen aan te geven aan de metselaar. Anderen konden niet trainen omdat ze moesten overwerken. Daar kon ik niet tegen. Ik ben ook niet iemand voor een tweede. Althans, nu niet. Dan stop ik nog liever want daar ben ik nog te fanatiek voor.”

Bij zondag-derdeklasser Goes heeft Tierie als het ware zijn voetbalgeluk teruggevonden, al zag dat er aan het begin van het seizoen 2007/2008 niet naar uit. ,,In het begin heb ik wel gespeeld maar tegen Zierikzee ging het voor geen meter en vanaf de derde wedstrijd ben ik op de bank terecht gekomen. Dat ik op de bank moest beginnen, was ik nooit gewend. Dat viel ook een beetje tegen.” Ondanks die voor Tierie vreemde gewaarwording kon hij er wel mee leven omdat hij goed overweg kon en kan met zijn teamgenoten. ,,Misschien heeft dat ook wel meegeholpen. Het is natuurlijk wel vervelend om op de bank te zitten, maar het was niet met de gedachte: ‘die klootzak speelt op mijn plek’. De trainer heeft dan gelijk.”

In zijn beginperiode moest Tierie vooral genoegen nemen met invalbeurten en kwam er ook nog eens een blessure tussen. Met andere woorden: de twijfel sloeg toe. Noodgedwongen kwam Tierie na een aantal wedstrijden in de voorhoede terecht omdat spits Adrie van Hanegem wegviel. Tierie: ,,Het was niet helemaal mijn plek maar er was niets anders. Het is vorig seizoen toch redelijk goed gekomen”. Redelijk, want Goes werd vierde en greep naast de nacompetitie, die bereikt had kunnen worden via het binnenhalen van de tweede periodetitel. Het beslissende duel tegen Steen, waarbij alleen winst afdoende was geweest, eindigde in een gelijkspel omdat de Zeeuws-Vlamingen in de 94e minuut 3-3 scoorde. Twee van de drie Goese goals kwamen op naam van Tierie. ,,Daar hadden we het hele seizoen goed kunnen maken.”

Waar Goes het vorige seizoen het predikaat ‘net niet’ toebedeeld kreeg, gaat het in 2008/2009 veel en veel beter. Dat geldt ook voor Tierie. ,,Op papier ben ik linkshalf maar bij balbezit kun je ook zeggen dat ik linksbuiten sta. Maar ik heb nogal een vrije rol. Ik kan zo op rechts terechtkomen, op ‘tien’ of als controlerende middenvelder. Van de voorhoede ben ik de speler met het meeste loopvermogen en bij omschakeling kom ik automatisch in het centrum terecht. In het begin dacht ik: ‘wat moet ik hier doen’. Maar dan ga je steeds meer dingen leren over een bepaalde positie. Op den duur weet je daar een eigen draai aan te geven en dan groei je daar een beetje in. Je zou het eigenlijk aan anderen moeten vragen maar ik heb het idee dat het steeds beter gaat. Ik voel me prettiger in die vrije rol.”

Dat is ook te merken aan de resultaten. Na elf duels staat Goes met 28 punten bovenaan in de derde klasse A. Zierikzee (0-0) en Roosendaal (1-2) zijn verantwoordelijk voor het verlies van vijf punten. Roosendaal, in het bezit van 24 punten, is samen met de Goes de sterkste ploeg. ,,Wanneer je de stand bekijkt – ik wil niet uit de hoogte doen – mist Zierikzee iets om de in de tweede klasse te voetballen. Goes en Roosendaal zouden het wel kunnen.”

Uitgerekend Roosendaal is komende zondag de gastheer van Goes. Tierie: ,,In de thuiswedstrijd vond ik het voetballend van onze kant een hele goede wedstrijd. Een gelijkspel was een betere weergave van de verhoudingen geweest”. Met een gelijkspel neemt de Nieuwerkerker nu geen genoegen. ,,We willen wat goed maken. En als je de concurrent op eigen veld verslaat, geef je ze misschien ook nog een tik mee voor de volgende wedstrijd.”