KNVB: onderzoek hamstringblessures

KNVB: onderzoek hamstringblessures

Van onze verslaggevers Poul Annema, Willem Vissers

Amsterdam – De KNVB stelt samen met de Universiteit van Utrecht een onderzoek in naar het groeiende aantal hamstringblessures in het amateurvoetbal. De blessures kosten de werkgevers jaarlijks miljoenen euro’s. Ook in het betaald voetbal kampen veel spelers met dit type blessure.

Ruim 50 spelers in de eredivisie, ongeveer 12 procent, is dit seizoen al uitgeschakeld geweest door een spierkwetsuur in het bovenbeen. ‘Het probleem is ernstig, ook bij de amateurs. De onderste steen moet boven in ons streven naar gezonde en verantwoorde sportbeoefening’, zegt Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht.

De universiteit volgt twee groepen amateurvoetballers over een periode van twee jaar. Daarbij gaat het om verschillend getrainde spelers. ‘Een hamstringblessure is meer dan een scheurtje in het dijbeen. Iedereen grijpt dan naar zijn bovenbeen, maar het werkelijke probleem ligt vaak hoger, in het bekken- en heupgewricht en in de lage rug.’

Het kenniscentrum TNO, dat in 2007 al onderzoek deed naar blessures in het betaald voetbal, start in 2009 een vervolgonderzoek. Blessures kostten de sector in 2007 21 miljoen euro.