Topklassenplannen lijken hamerstuk

Door Rudy Boogert

MIDDELBURG – Het moet heel vreemd lopen willen de topklassenplannen morgen afgeserveerd worden in de algemene vergadering amateurvoetbal te Zeist.

Vijf van de zes districten in Nederland hebben hun ja-woord gegeven op de vraag der vragen. “Maar het blijft politiek”, meent een woordvoerder van het district West 2, de enige tegenstemmer.

De geesten zijn de afgelopen jaren rijp gemaakt voor de topklasse. Eens in de zoveel jaar haalde de voetbalbond KNVB de plannen uit de ijskast, even zo vaak konden ze per kerende post terug.

Vorig seizoen maakte de KNVB écht werk van de herstructurering. Met een vrij rigoureus plan – zaterdag- en zondagclubs gemengd in drie topklassen – zette de bond hoog in.

Voor de zoveelste keer strandde het plan. De zestig ‘kiesmannen’ die namens de districten de definitieve stem hebben, gaven de bond echter huiswerk mee. In een motie riepen ze het bestuur amateurvoetbal op een platform te creëren ‘om verder in overleg te treden over de haalbaarheid van een aanpassing van de structuur van het amateurvoetbal’.

Dat gebeurde. De scheiding van geesten werd losgelaten. Het alternatieve – minder rigoureuze – plan werd één topklasse in het zaterdagvoetbal en één in het zondagvoetbal. In vijf van de zes districten is dit plan nu goedgekeurd. Alleen West 2 (grofweg Zuid-Holland) is tegen, terwijl het district Zuid 2 (grofweg Zuidoost-Nederland) een amendement heeft ingediend voor drie in plaats van twee topklassen.

De zestig afgevaardigden stemmen morgen in Zeist voor de topklasse en daaraan gekoppeld de uitbreiding van onderliggende klassen naar veertien teams. Als de afgevaardigden de stemming in de districten volgen, gaat de topklasse in het seizoen 2010/2011 van start. De afgevaardigden hebben echter de vrijheid om de stem van hun achterban niet te volgen.