Amateurvoetbal krijgt twee topklassen

Het amateurvoetbal kent met ingang van het seizoen 2010/2011 twee topklassen. Daartoe besloot de algemene vergadering amateurvoetbal zaterdagmorgen in Zeist met 52 stemmen voor en acht tegen.

Er komt een topklasse bestaande uit zestien zaterdagclubs en een topklasse van zestien zondagverenigingen. De nummers één tot en met vier uit de eindrangschikking van de zes hoofdklassen van komend seizoen plaatsen zich rechtstreeks voor de topklassen. De nummers vijf en zes spelen promotiewedstrijden voor zes extra plaatsen. De twee laatste plaatsen zijn gereserveerd voor degradanten uit de Jupiler League.

De voorwaarden waaraan clubs moeten voldoen bij promotie, zoals accommodatiezaken, lichtinstallatie, arbitrage, financiën en overschrijvingen zijn tot nu toe buiten de discussie gelaten. De Taskforce aanpassing competitiestructuur, die het voorstel voor de topklassen voorbereidde, zal de komende maanden deze onderwerpen verder uitwerken. Een voorstel om te komen tot een topklasse op zaterdag en twee op zondag werd bij gebrek aan steun in de andere districten niet ingebracht.

Scheve schaats

De algemene vergadering benoemde Bernard Fransen unaniem tot voorzitter. In zijn maiden speech versprak voormalig KNSB-bestuurder Fransen zich nog een keer toen hij sprak van de KNSB in plaats van de KNVB. ,,Ik zal nog wel vaker een scheve schaats rijden in dat opzicht”, reageerde hij gevat. De vergadering stond eerder stil bij het overlijden van de voorganger van Fransen, Hans Lesterhuis. De Groninger trad afgelopen december terug als voorzitter amateurvoetbal en overleed volslagen onverwacht op 26 februari in de leeftijd van 65 jaar.

De vergadering ging akkoord met het beleidsplan ‘Samen Scoren’ dat gezamenlijk door de business units betaald voetbal en amateurvoetbal is opgesteld. Het beleidsplan dekt de komende periode van vijf jaar. In het plan wordt onder meer de ambitie uitgesproken de komende jaren door te groeien naar 1,4 miljoen leden. Het beleidsplan beoogt eveneens alle KNVB-wedstrijden op termijn te laten leiden door opgeleide scheidsrechters.

Nieuw dopingbeleid

De algemene vergadering stemde in met het nieuwe dopingbeleid en de voorstellen voor reglementswijzigingen. KNVB-voorzitter Michael van Praag meldde dat tijdens het FIFA-congres op de Bahamas eerder deze week is meegedeeld dat er overeenstemming is tussen FIFA en WADA over de dopingregels. Van Praag was bewust naar Zeist gekomen om de besluitvorming over de topklasse bij te wonen. Daarvoor liet hij de WK-kwalificatiewedstrijd IJsland-Nederland in Reykjavik schieten.