Samen voetballen, fair en sportief

Tot mijn genoegen las ik in de regionale pers over ’t initiatief tot nadere samenwerking van de clubs Ouwerkerk, Zonnemaire en Dreischor.

De intentie is om tot één of andere samenwerking/ samengaan te komen. Langzaam aan,
onder druk van een teruglopend ledental(vooral jeugd)en andere regelgeving, worden oude standpunten verlaten en worden er openingen om tot een vorm van samengaan te komen bespreekbaar. De tijden dat dorpen elkaar op voetbalgebied te vuur en te zwaard te lijf gingen zijn voorbij.

De pers sprak van een verloving van Zonnemaire en Dreischor (Ouwerkerk haakte af); ik spreek liever van een lat-relatie. Een uit een verloving ontsproten huwelijk blijkt in deze tijd van verwennerij vaak niet echt duurzaam.

SKNWK kent minder problemen ten aanzien van haar jeugd. Afgelopen jaar is er bij de O.B.School nog een lokaal bijgebouwd. Van een insider hoorde ik nog een nieuw leslokaal in de nabije toekomst nodig zal zijn. Een verheugende ontwikkeling waarmee SKNWK z’n voordeel kan doen. Gelukkig, want wie de jeugd heeft (bindt), heeft de toekomst.

Dat samenwerking kan goed werken laat de fusie van de volleybalverengingen MEVO ’80 (Zierikzee) en Kwiek (Bruinisse) zien. De nieuwe vereniging Forza SD functioneert goed. In de media las ik dat volleyballer good-old Erik van Breda (Kwiek)in een interview opmerkt dat Forza een andere vereniging is geworden dan Kwiek, maar dat heeft niet zoveel met de fusie te maken, eerder met de veranderde tijdgeest. Zo zie je dat twee nogal van elkaar afwijkende sportculturen elkaar toch gevonden hebben en samen verder trekken om de jeugd een kans te bieden te blijven sporten. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor het voetbal op ons eiland.

Samen voetballen met dan wel faire, niet beledigende ouders langs de lijn. SIRE voert een campagne om de kinderen hun sport weer terug te geven. Een gedicht (vrij naar Eswé) geeft aan hoe het niet moet!

De voetbalvader staat langs de lijn
hartgrondig met z’n zoontje mee te spelen
Leg ‘m dan neer! Kan jou dat rot joch schelen
Hoe sportief toch, zo’n vader langs de lijn.

Om na ’n tegengoal, wat een zielenpijn
in de rust méér dan ranja uit te delen
Toch ergert z’n fanatisme velen
vader staat verder wat alleen langs de lijn

Na ’t inspannen met ’n colaatje nagenieten
dan met de auto, krasvrij geparkeerd
naar Sem’s pappa, die ze ’s ochtends achterlieten
die thuis wel eens uit z’n slof wil schieten
nu ie voor alle wedstrijden is gepasseerd
een mannetje te veel gemolesteerd.