Nacompetities gaan weer op de schop

Bron: www.pzc.nl

VLISSINGEN – De nacompetities worden dit seizoen hoofdzakelijk afgewerkt in enkele wedstrijden. De voetbalbond KNVB heeft de driekampen volledig en de dubbele ontmoetingen (met een thuis- en uitwedstrijd) grotendeels afgezworen. Ook van de finales op neutraal terrein wordt afgestapt.

De veranderingen worden doorgevoerd omdat de ruimte op de speelkalender beperkter is. Sinds dit seizoen zijn de competities drie weken later begonnen dan voorgaande jaren. ,,Daarnaast is er ook een wens om midweekse wedstrijden in de nacompetitie te voorkomen’’, aldus een woordvoerder van de KNVB. De nacompetities worden vrijwel in zijn geheel in juni gespeeld, met de finales in het weekeinde van zaterdag 15 en zondag 16 juni.

Hoofdklasse: In het Zeeuwse amateurvoetbal hoeven alleen de hoofdklassers rekening te houden met dubbele wedstrijden. Mits in de nacompetitie moeten Hoek, Goes en Vlissingen twee rondes in een dubbele ontmoetingen overleven om de derde divisie te halen.

Eerste klasse: In de eerste klasse, waarin namens Zeeland alleen Kloetinge en Bruse Boys acteren, moeten de clubs drie enkele rondes overleven om te promoveren. De hoogst eindigende periodekampioenen kunnen in de eerste ronde nog vrijgeloot worden.

Tweede en derde klasse: Voor plaatsen in de eerste en tweede klassen staan ook drie enkele wedstrijden gepland. De finales worden niet meer op neutraal terrein gespeeld.

Vierde en vijfde klasse: In de nacompetities voor een plaats in de derde klasse (zaterdag en zondag) en de vierde klasse (zondag) krijgen de clubs met een periodetitel die het hoogst geëindigd zijn in de reguliere competitie een boterbriefje voor de eerste ronde. Hetzelfde geldt voor de clubs die voor lijfsbehoud spelen. De nummers twaalf stromen in de tweede ronde in, de nummers dertien moeten vanaf de eerste ronde aan de bak.

Driekampen

De afgelopen jaren zijn tal van nacompetitievarianten de revue gebruikt. Behalve de dubbele ontmoetingen (uit en thuis) werd er bijvoorbeeld ook in driekampen gespeeld. De cijfers hebben uitgewezen uit dat de drie clubs daarin geen gelijke kansen hadden. Deze variant is nu uit de nacompetities verdwenen.