Backx: ,,Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen”

Logo Wereldregio

Bron: Wereldregio

Aandacht voor nieuwe kantine MZC’11, tweede kunstgrasveld en honderdjarig bestaan

NIEUWERKERK – Hij is trainer/leider van jongere elftallen bij SKNWK geweest, heeft er in het vierde elftal gevoetbald, zag hoe het bij Bruse Boys reilde en zeilde toen één van zijn vier zonen in het eerste elftal speelde en is nu voorzitter van MZC’11 geworden. Sinds vorige week. Sowieso voor drie jaar. ,,Als ik ergens aan begin, maak ik het af. Schrijf dat maar op.” Was getekend: Roland Backx.

De kijkjes in de keukens van de Nieuwerkerkse vereniging en de club uit Bruinisse, en de laatste jaren als betrokken ouder bij de Zierikzeese vereniging hebben Backx wel wat geleerd. ,,Ik had ook echt binding met SKNWK en toen Martijn naar Bruse Boys ging, werden we ook warm onthaald. Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. Als je daarop aanstuurt met andere verenigingen, kun je samen organiseren. Sportieve rivaliteit moet altijd blijven. Dat is prima. Maar daar moet het ook stoppen.” De 53-jarige Backx snapt dat elke club andere ambities heeft en daar is helemaal niets mis mee. Ambitie om voorzitter te worden van MZC’11, als opvolger van de een jaar geleden vertrokken Niels Meintema, is een groot woord maar Backx had er toch wel oren naar. In zijn SKNWK-periode schoot het al eens door zijn hoofd. ,,Voorzitter worden van een voetbalclub, dat lijkt me wel wat.” Ook in het geval van MZC’11 dacht hij er wel eens aan. ,,Ik heb in het huisartsenbestuur gezeten en ook daar van geleerd.” En voordat hij en zijn gezin zich in 2002 in Nieuwerkerk vestigden, vanwege zijn beroep als huisarts, was Backx erg betrokken bij SSS uit Klaaswaal. Zijn gedachten waren niet aan dovemansoren besteed waarop hij door het bestuur van MZC’11 werd aangesproken om over het voorzitterschap na te denken. ,,De verenging zat al een jaar zonder, ik had al een paar wedstrijden bij de jeugd gevlagd en rijden doen we toch wel”, doelt hij op de aanwezigheid van zoon Sander in het eerste elftal.

Hoe clichématig het ook klinkt, dat zegt hij zelf ook, het zit ‘m in de uitdaging om voorzitter te worden van de grootste voetbalvereniging van Schouwen-Duiveland. ,,Om zo’n club te houden waar ze nu is. Om te kijken of je je sportief kunt verbeteren en kijken of er verbetering op de maatschappelijke ladder in zit. De huidige bestuursleden zijn een enthousiaste club mensen die mij het gevoel geven dat ik welkom ben. Het is de uitdaging om te kijken of mensen de goede ideeën hebben, bij elkaar te brengen en dat daar iets uit kan komen. Er loopt hier potentieel genoeg rond. Ik vind het ook leuk om dingen te regelen.”

Backx, die vorige week officieel is benoemd, gebruikt de rest van het seizoen om te zien ‘hoe de hazen lopen’. ,,Ik vraag heel veel om de cultuur van de club goed te leren kennen. Daar waar kennis zit, haal ik het naar boven.” Eenmaal op gang wil de Nieuwerkerkse preses meedenken over de plannen voor een nieuwe kantine en tweede kunstgrasveld. Ook maken hij en anderen dit jaar een start voor het honderdjarig jubileum in 2019. Maatschappelijke betrokkenheid heeft Backx ook hoog in het vaandel staan waarmee hij doelt op de jaarlijkse actie waarbij jeugdspelers potplantjes aan ouderen in verzorgingshuizen aanbieden.

Blijft over de positieve verbazing – althans bij de meeste eilandelijke voetbalvolgers – dat Backx voorzitter van MZC’11 is geworden. ‘Goed dat er iemand van buiten de club komt, die geen Mevo- of Zierikzee-verleden heeft’, krijgt de Nieuwerkerker vaak te horen. ,,Dat is, denk ik, soms toch wel handig.”