Kruf wil met Vosmeer niet het lulletje van het eiland zijn: ‘Laten zien dat we in linkerrijtje thuishoren’

Bron: www.bndestem.nl

Hij hoort door de jaren heen bij het ploegje dat er voluit voor gaat. Jeffrey Kruf had liever dat er bij Vosmeer meer van dat soort jongens waren. Maar zo is het niet. De 29-jarige aanvoerder brengt het mooi onder woorden. ,,Er zijn er een heleboel gekomen en een heleboel gegaan.”

Jeffrey Kruf (midden) is captain van Vosmeer, het team dat uit elkaar dreigt te vallen voor volgend seizoen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
Het resultaat: Vosmeer zit in zwaar weer. Het tweede elftal is al teruggetrokken uit de competitie. Hardop wordt nagedacht over de toekomst van de hoofdmacht. Verder gaan als recreatieteam in een reserveklasse lijkt een reële optie. Oorzaak: te weinig spelers. Kruf weet niet hoe het verder gaat. ,,De kans bestaat dat niet iedereen blijft.” Het bestuur gaat de komende maanden met de spelers om de tafel. Informeren naar hun plannen, hameren op het clubbelang, in de hoop dat er een doorstart komt.
Zelf denkt de captain ook na over zijn toekomst. Hij is fanatiek en topfit. ,,Ik heb dit seizoen geen training gemist.” Met een overstap naar een andere club is Kruf niet bezig, hoewel hij het in het verleden even bij WHS probeerde. ,,Het liefst blijf ik op het eigen dorp voetballen.” Wat wel meespeelt: zijn ambities als zaalvoetballer. Kruf maakt deel uit van ZV Olympia in Middelharnis, samen met andere Thoolse jongens als Perry Potappel en Sander van ‘t Hof. Een geduchte hoofdklasser. Maar ook een vriendenteam. Van de week op maandagavond nog even in Alphen aan de Rijn gespeeld. Kruf kon in de zaal de kater van de 4-6 nederlaag met Vosmeer tegen Stavenisse een beetje wegspoelen. Misschien gaat hij komend seizoen zijn pijlen nog wel meer richten op Olympia. ,,Ik beleef daar op dit moment meer plezier aan.”
© Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Kruf is een clubman, in hart en nieren. Hij ergert zich aan het negatieve imago dat Vosmeer krijgt opgedrukt, na seizoenen onderin de vierde klasse te hebben gespeeld. ,,Alsof we het lulletje van het eiland zijn.” Natuurlijk heeft hij nagedacht over de oorzaken van het verval. ,,Misschien hadden we nooit moeten overstappen naar de zaterdag.” Noodgedwongen moet nu vaak gebruik worden gemaakt van spelers uit de Onder 17. Jongens met al een wedstrijd in de benen. Roofbouw dreigt. Met een extra rust naar de zondag zou dat anders zijn. Maar er is meer aan de hand. Van een vorige lichting jeugdspelers zijn er alweer veel gestopt. Kruf hekelt de veranderde mentaliteit. ,,Na twee reservebeurten zijn ze weg.”

Omgekeerd kan hij weinig met de kritiek van de oude garde, de mannen die de gouden tijden van de vereniging in de derde klasse zondag nog hebben meegemaakt. ,,Het is niet meer als vroeger.” De huidige problemen komen ook niet uit de lucht vallen. In het eerste jaar in de zaterdagcompetitie werd onder coach Cees Stoutjesdijk nog prima gepresteerd. ,,Daarna is het bergafwaarts gegaan.” Soms ontbreekt volgens Kruf ook het geluk. Hij wijst op de eerste helft tegen Stavenisse. Een veel beter Vosmeer had met een ruime voorsprong naar de kleedkamer moeten gaan. Halverwege was het echter 2-3 in het voordeel van de bezoekers, na twee domme tegengoals in het zicht van de rust. ,,In drie minuten geven we het weg.” Met de vechtlust in het tweede bedrijf was niets mis. ,,We wilden vuile meters maken voor elkaar. Dat is dit seizoen vaak anders geweest.” Zaterdag tegen SKNWK hoopt Kruf op eenzelfde teamprestatie. ,,We willen graag laten zien dat we in het linkerrijtje thuishoren.”

© Pix4Profs/Marcel Otterspeer