Duiveland geniet (even) van koppositie na twee derbyzeges

Op een zeer druilerige zaterdagmiddag liet Duiveland op het Oostersportpark zelf de zon maar schijnen. Met als mooie conclusie: de drie punten op Westhoek zijn goed voor een voorlopige koppositie in de vierde klasse C.

Duiveland-trainer Jordy Heikens, die positief is over een langer verblijf bij de Oosterlandse formatie, toonde wel realiteitszin na de 3-1-overwinning op Westhoek. Voor vorig weekend had Duiveland tweemaal onnodig verloren. “Als je dan van WIK’57 en Westhoek verliest. sta je zevende. Nu win je ze allebei met goede uitslagen.” Het weer kunnen inbrengen van Jordi Wesdorp is voor Heikens een omkeerpunt geweest. “Hij was vandaag, vond ik, niet in zijn beste vorm, maar hij creëert wel gevaar waar tegenstanders moeite mee hebben. Met hem erbij hoef ik niet met poppetjes te schuiven en zijn we als elftal net wat completer. Bovendien leefde in de groep ook dat we twee keer onnodig verloren.”

De ‘groep’ pakte het zaterdag, na de vorige week wat ruim uitgevallen zege in Kerkwerve, weer goed op. Toch kwam het eerste grote gevaar, na twee kleine mogelijkheden voor de thuisploeg in de eerste vijf minuten, van Westhoek-routinier Lennard Padmos. Echter, oog in oog met Duiveland-doelman Levi Doeleman schoot Padmos op in plaats van langs hem. Tien minuten later stuitte Ruben Heijnen, ook van Westhoek, op Doeleman.
Nee, het ‘echte’ gevaar kwam van Duiveland. In een minuut tijd stond Westhoek-verdediger Nathan van der Neut op de doellijn om een Oosterlands schot te keren omdat zijn doelman Rik van Wijnen al ‘gezien’ was. Nadat een kopbal van Ahmad Alhaji naast het doel scheerde, was het een minuut voor de pauze wel en eindelijk raak. Heikens: “Eigenlijk hadden we in de eerst helft mogelijkheden om verder uit te breiden”. Dezelfde Alhaji schoot keurig diagonaal in de linkerhoek van zo’n zeventien meter de 1-0 binnen.

Redelijk snel na rust had Gijs van Duijvenbode Westhoek op gelijke hoogte moeten brengen uit een rebound na een redding van Doeleman. Van dichtbij miste de spits, die in het seizoen 2023/204 nog maar twee keer doel trof. Dat deed Duiveland in het vervolg van de derby ook. Immers, na de pauze was de thuisploeg gewoonweg de betere en was het wachten op meer Oosterlandse goals. Die vielen in de 78e minuut (Stefan de Bruine) en 85e minuut (Tristan Korpershoek). De 3-1 van Mark de Feiter in de 87e minuut was slechts een doekje voor het bloeden.

Waar Duiveland nu tijdelijk – SKNWK kan dinsdag bij winst op SNS er weer overheen wippen – de leiding heeft in de vierde klasse C, staat Westhoek wel op die zevende plaats waaraan Heikens memoreerde. Deze plaats (en lager) betekent enerzijds aan het einde van het seizoen degradatie. Anderzijds is de marge met nummer twee SKNWK, dat zaterdag haar eerste nederlaag (bij ZSC’62) van het seizoen leed, maar vijf punten. De punten in de vierde klasse C gaan nog duur zijn in het verloop van de competitie.