Rudestats: Het Zeeuwse voetbal gaat richting een plutocratie

Logo RudeStats

Bron: https://rudestats.wordpress.com/

 

Het Zeeuwse voetbal kan volgend seizoen pronken met drie clubs in de derde divisie. Hoek en Kloetinge hebben zich op dat niveau gehandhaafd, Goes promoveerde daarnaartoe door het kampioenschap in de vierde divisie. Een mooie ontwikkeling voor de voetballiefhebber die graag voetbal op niveau wil zien, maar tegelijkertijd wordt het Zeeuwse voetbal meer en meer een plutocratie.

Drie Zeeuwse clubs op hoog amateurniveau is geen unicum. Toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, werden Hoek en Kloetinge in het zaterdagvoetbal bijvoorbeeld al eens vergezeld door Veere (1995/1996), Oostkapelle (2000/2001) en SSV’65 (2006/2007). Van 2001 tot 2003 speelde Terneuzen op zondag in de hoofdklasse, waardoor er ook in die periode drie Zeeuwse clubs in de top speelden.

Helemaal anders

Niks nieuws onder de zon, zou je zeggen. Toch wel. Destijds waren de drie clubs de top van een Zeeuwse piramide. Onder de hoofdklasse had het Zeeuwse voetbal ook altijd nog wel een of meerdere eersteklassers en dáár weer onder nog meer tweedeklassers. Dat is volgend seizoen helemaal anders: we hebben drie clubs in de derde divisie, nul in de vierde divisie en nul in de eerste klasse.

Dat is wel een unicum. Nog nooit zaten er namelijk direct onder de hoogste klasse waarin een Zeeuwse club speelde, twee klassen zónder Zeeuwse inbreng. Nu dus wel. Pas in de tweede klasse komen we de volgende Zeeuwse clubs tegen (volgend seizoen minimaal acht). Met andere woorden: het Zeeuwse voetbal heeft een top, een middenmoot en een staart, maar géén subtop.

Natuurlijke selectie

Hoe komt dat? Door natuurlijke selectie. Goes scout al enkele jaren de beste spelers bij de Zeeuwse clubs. Denk bijvoorbeeld aan Timo Lijbers (Walcheren), Claude de Smit (SSV’65), Eys Murre (Yerseke), Jeremie Noa (Terneuzen), Rowan Traas (Patrijzen). Kloetinge doet dat ook; niet alleen voor zijn eerste selectie, maar ook voor zijn onder 23-teams. Ook Hoek doet nu een duit in het zakje met Miroslav Peric en Bart Gort die overkomen van Terneuzense Boys dat degradeerde uit de eerste klasse.

Doordat de betere/beste spelers worden afgeroomd van de Zeeuwse subtoppers en betere middenmoters worden deze vanzelfsprekend minder sterk. Een scoutingsysteem zoals de drie Zeeuwse topclubs hanteren, kun je van die subtoppers bijna niet verwachten. Dat zou wel moeten voor een natuurlijke piramide. Tel daarbij op dat er steeds minder clubs zijn (door fusies en terugtrekken). De poel om uit te vissen wordt daardoor steeds kleiner.

Geef als eerste een reactie op "Rudestats: Het Zeeuwse voetbal gaat richting een plutocratie"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.