Pas voor 1 juli 2026 je statuten aan aan de WBTR-regels

Bron: www.knvb.nl

Uiterlijk 1 juli 2026 moeten statuten van verenigingen voldoen aan alle regels van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Statuten die in strijd met de WBTR zijn, zijn dan niet meer geldig. Dit kan zorgen voor juridische risico’s of persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. Pas de statuten dus op tijd aan!

Wat is de WBTR?

Op 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) ingegaan. De WBTR zorgt ervoor dat het bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen beter geregeld is. Taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid van bestuurders zijn in de WBTR vastgelegd. De wet moet voorkomen dat verenigingen in de problemen komen door (financieel) wanbestuur, zelfverrijking en misbruik van bestuursposities.

De meeste regelingen in de statuten die in strijd zijn met de WBTR, zijn sinds 1 juli 2021 al niet meer geldig. Voor één regel hebben clubs echter vijf jaar de tijd om de statuten aan te passen. Het gaat om de bepaling dat één bestuurder nooit meer stemmen mag hebben dan de rest van het bestuur samen. Staat er in de statuten van jouw vereniging dat dit wel mag? Dan moet je dit voor 1 juli 2026 aanpassen. Pas ook meteen andere bepalingen als die nog in strijd zijn met de WBTR.

Wat moet er in de statuten staan?

  • Regels voor tegenstrijdig belang
    Soms heeft een bestuurder een (privé)belang dat botst met het belang van vereniging. Bijvoorbeeld als het terrein van de vereniging verbouwd moet worden en jouw bedrijf één van de bedrijven is waar de vereniging mee zou willen samenwerken. Volgens de WBTR mag deze bestuurder niet meebeslissen over dit onderwerp.
  • Afspraken over wat er gebeurt als het volledige bestuur niet in staat is om te besturen (al dan niet tijdelijk).
    Controleer als bestuur of je hiervoor al een bepaling in de statuten hebt opgenomen. De kans is groot dat dat nog niet het geval is. In dat geval kun je gebruikmaken van de modelstatuten van de KNVB. Hierin is een bepaling opgenomen voor belet/ontstentenis van alle bestuurders.
  • Hoe bestuurders benoemd en ontslagen worden
  • De rol en bevoegdheden van toezichthouders (als je die hebt als vereniging, dit is niet verplicht).
  • De WBTR bepaalt dat je als bestuurder nooit meer stemmen mag uitbrengen dan de overige bestuurders tezamen.
    Het mag dus niet zo zijn dat één bestuurder vier stemmen mag uitbrengen en de overige drie bestuurders allemaal maar één. Als je statuten een stemverhouding hebben die niet meer is toegestaan, moet dit voor 1 juli 2026 zijn aangepast.

Wat moet onze vereniging doen?

Check of er in de statuten zaken staan die in strijd zijn met de WBTR. Is dat het geval? Pas de statuten dan voor 1 juli 2026 aan. Het wijzigen van de statuten via de algemene ledenvergadering. Daarna moeten ze worden goedgekeurd door de KNVB (leg ze hiervoor voor aan je verenigingsadviseur) en moet je ze vastleggen bij de notaris. Dit kan flink wat tijd kosten. Wacht dus niet tot het laatste moment!

De KNVB biedt modelstatuten aan. Deze statuten voldoen aan de WBTR. Ze zijn echter gemaakt om alle amateurverenigingen te helpen. Lees ze daarom goed door en bekijk als bestuur of alle bepalingen ook voor jouw vereniging werkbaar zijn. In de modelstatuten staat een aantal gele bepalingen die in ieder geval in de statuten moeten worden opgenomen. Dat zijn verplichtingen die volgen uit het lidmaatschap van de KNVB. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met je Verenigingsadviseur.

Geef als eerste een reactie op "Pas voor 1 juli 2026 je statuten aan aan de WBTR-regels"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.