‘Ze krijgen de punten niet cadeau’

Burgh-Haamstede/Nieuwerkerk – Dit weekend staat de zestiende en laatste Schouwse voetbalderby van het seizoen op het programma. In Haamstede staan DFS en SKNWK tegenover elkaar.

Beide ploegen vertonen de laatste jaren opvallend veel overeenkomsten. Twee jaar geleden pakten ze allebei het kampioensschap in de vierde klasse. Vorig seizoen eindigden beide teams onder elkaar op de ranglijst als respectievelijk vierde –DFS- en vijfde. En ook dit seizoen zijn er parallellen. Zowel de ploeg uit Haamstede als de Nieuwerkerkers zijn bezig aan een opvallend kleurloos seizoen, waarin voor SKNWK zelfs degradatie dreigt, én waarin beide clubs gaandeweg de rit verder moesten met een interim-coach. DFS schoof na het vertrek van trainer Nico Schoute assistent-trainer John Bonte naar voren, terwijl bij SKNWK Leon van de Bosch de laatste wedstrijden als vervanger van Gerjo Prins optreedt.

Met name laatstgenoemde is als 27-jarige een verassende keuze te noemen. “Ik heb vroeger met een flink aantal jongens in deze groep zelf gevoetbald,” zegt de in Dreischor woonachtige Van de Bosch. “Omdat SKNWK een vast iemand als coach voor de laatste wedstrijden wilde, ik de meesten van het team goed ken en mijn trainersdiploma heb, zijn ze bij mij uitgekomen.”De komende weken is het voor SKNWK erop of eronder weet ook Van de Bosch. “Er wachten ons nog drie finales, om te beginnen zaterdag tegen DFS. Het komt er nu op aan dat we met verstand voetballen en de mouwen opstropen. Mooi of lelijk doet er niet meer toe, als het maar punten oplevert.”

Waar er voor SKNWK nog heel wat op het spel staat, rest DFS na vier nederlagen in de laatste zes wedstrijden niets anders dan het seizoen uitvoetballen. “We spelen alleen nog voor de eer,” zegt Bonte. “Maar de sfeer is goed en ik verwacht zeker nog een aantal punten te halen.”

Waar zijn collega-coach de heenwedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan, kan Bonte deze nog goed herinneren. “We boekten daar verrassend genoeg een ruime zege. SKNWK speelde destijds een hele slechte wedstrijd. Er zat geen strijdvaardigheid in en ze leken niet erg gemotiveerd. Zaterdag zal dat heel anders zijn want ze hebben de punten heel hard nodig. Die gaan ze echter niet cadeau krijgen, want we gaan knallen zaterdag.”

Ongeacht de uitslag van de derby kan DFS de Nieuwerkerkers nog een goede dienst bewijzen. Het elftal van Bonte sluit het seizoen af in en tegen Spui, de grote concurrent van SKNWK in de strijd tegen degradatie. “Eigenlijk hadden we gehoopt hier afgelopen maandag al van moeten winnen,”, zegt Bonte die met DFS op Tweede Paasdag op 1-1 bleef steken tegen de Zeeuws-Vlamingen. “Maar die keeper van hen had alles. Hopelijk kunnen we ze in de return wel verslaan en zo Nieuwerkerk nog een handje helpen.” Van de Bosch: “ Het zou mooi zijn als DFS daar wint. Maar we hebben alles nog in eigen hand. Na het bezoek aan DFS krijgen we Spui op bezoek. Die wedstrijd wordt cruciaal voor ons.

Tegen Spui mag je het gewoon echt niet laten liggen.” Waar bij SKNWK de focus logischerwijs op het huidige seizoen ligt, kijkt Bonte alvast vooruit. “We hebben een moeilijk seizoen gehad. Vorig jaar ging alles goed, dit jaar zat het niet mee. De voorbereiding was al niet optimaal en gaandeweg het seizoen hebben we met de nodige blessures te maken gehad. Ik reken erop dat het volgend jaar beter gaat. Met Edwin Kriens hebben we een nieuwe trainer die de club door en door kent en die in mijn ogen DFS naar een hoger niveau kan tillen.”

Eerste wedstrijd
De eerste wedstrijd tussen SKNWK en DFS werd begin november een gemakkelijke prooi voor de ploeg van John Bonte. De Haamstedenaars wonnen de derby met 0-5. Pieter de Munnik opende al vroeg in de wedstrijd de score, waarna Jarno Vermeulen, Jeroen Grefkens, opnieuw Vermeulen en Kevin Veerhoek de eindstand op het bord zetten. Het was voor SKNWK de grootste thuisnederlaag van het seizoen.

Door: Oscar Fonteine