‘Niemand wint in Oosterland’

door Klaas Verspoor.

OOSTERLAND – Een prijs is pas belangrijk als je hem hebt gepakt, zo bleek zaterdagavond in Oosterland.

Een hossende geel-zwarte menigte liet er geen twijfel over bestaan: Duiveland wilde weten dat het het officieuze voetbalkampioenschap van Schouwen-Duiveland in de wacht had gesleept. Duiveland zette, met de winst in het toernooi om de Wereldregiocup, het 65-jarig jubileum luister bij. Na de mislukte promotiepoging na het reguliere seizoen onttroonden de Oosterlanders titelverdediger Zierikzee. “Dit is een mooie afsluiting van het seizoen. En belangrijk voor ons: we hebben achterin de nul gehouden”, reageerde trainer Henk Schouten.

In de finalepoule rekende Duiveland eerst af met Bruse Boys, dat tam speelde. Via Dennie le Comte, die Mark Giljam door de benen het nakijken, werd het 1-0. Lex Zwang maakte uit een vrije trap zijn – zo bleek later – laatste goal voor Duiveland: 2-0. In het tweede duel, tegen Brouwershaven, kreeg Clement van Splunder een grote kans om Brouw op 0-1 te zetten. Na zijn misser stelde Duiveland orde op zaken. Door goals van Marcel de Bruine, Dennie le Comte (2x), Ronald Zwager en Robbert de Bruine werd het 5-0. Omdat ook Zierikzee zijn tweede duel won (2-1 van Bruse Boys, goals Benjamin Verwest en Patrick Roggeband), streden Duiveland en Zierikzee in de laatste poulewedstrijd om de toernooiwinst.

Duiveland kreeg in de eerste twintig minuten in de stromende regen via Robbert de Bruine (2x) en Dennie le Comte grote kansen. Het Duiveland-publiek leek zich warm te draaien voor de aanstaande feestavond en zong zijn helden naar de verdiende voorsprong.

In de 17e minuut schoot Robbert de Bruine op aangeven van Ronald Zwager raak. Vanaf de kant klonk het ‘niemand wint in Oosterland’ en ‘helemaal niets voor Zierikzee’. Dat laatste werd echt duidelijk toen De Bruine op aangeven van Le Comte in de extra tijd de 2-0 scoorde.

“Het is mooi als je op je eigen toernooi de cup wint”, reageerde Robbert de Bruine. Hij keek tevreden terug op zijn seizoen. “De kansen die ik heb gekregen, heb ik gepakt. Het is heerlijk om zo af te sluiten.”

Ook Peter Goedegebuure, voorzitter van de regiocommissie Schouwen-Duiveland, keek content terug op de dag. Op twee rode kaarten na, John Verkamman (Mevo) en Johan Vroegindeweij (Bruse Boys), verliep het toernooi naar wens.

“De samenwerking met Duiveland verliep prima. Een groot compliment. Ik ben benieuwd wie er volgend jaar de organisatie op zich neemt.”