Zeeuws amateurvoetbal krijgt impuls met awards

door Jan Dagevos.

MIDDELBURG – Van voetballer van het jaar tot de vrijwilliger van het seizoen; van talent van het jaar tot beste clubsite.

Aan het eind van dit seizoen zullen de Zeeuwse Voetbal Awards worden uitgereikt.

Het initiatief komt van de stichting Zeeuws Elftal, Voetbal Experience, stichting Voetbal Totaal en de PZC. ,,Het moet een impuls voor het Zeeuwse voetbal worden”, vindt Piet Koster.

Hij is als voorzitter van de stichting Zeeuws Elftal nauw betrokken bij de opzet. ,,Nadat de KNVB met districten ging werken, stierf het Zeeuws elftal een zachte dood. Een aantal jaren geleden is dat fenomeen een nieuw leven ingeblazen en mogen we zeggen dat het met topwedstrijden tegen AZ en Feyenoord weer aardig op de rails staat. Het in het leven roepen van Awards is een nieuwe stap. Het gaat ons om extra aandacht voor het Zeeuwse voetbal.”

De initiatiefnemers hebben voor acht categorieën gekozen:

Topscorer van het seizoen 2010/2011

Voetballer van het seizoen 2010/2011

Het talent van het seizoen 2010/2011

De vrijwilliger van het seizoen 2010/2011

De trainer van het seizoen 2010/2011.

De scheidsrechter van het seizoen 2010/2011

Het doelpunt van het seizoen 2010/2011

De beste clubsite van het seizoen 2010/2011

De klassementen worden door de PZC opgesteld en bijgehouden. Daarnaast is er ook een grote inbreng van de clubs zelf. Zij mogen bijvoorbeeld kandidaten voor de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar indienen. Daarnaast kunnen clubs, toeschouwers, spelers of andere betrokkenen video’s van doelpunten insturen, wat aan het eind van het seizoen leidt tot het mooiste doelpunt.

Het gehele seizoen wordt er door de PZC aandacht besteed aan de Zeeuwse Voetbal Awards, zowel in de krant als op een speciale site, die binnenkort wordt ingericht. Op de site zullen alle klassementen zichtbaar zijn en is er ruimte voor video’s, foto’s en polls. Ook het publiek krijgt uiteindelijk een stem bij de verkiezingen.

De initiatiefnemers willen de genomineerden tijdens een gala-avond in de Voetbal Experience in het zonnetje zetten. Dat gebeurt aan het eind van het seizoen. Tijdens die bijeenkomst is er ook aandacht voor het G-voetbal. ,,Ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking horen tot de voetbalfamilie”, zegt Koster. Bovendien wordt er aandacht besteed aan opvallende prestaties binnen het vrouwenvoetbal.

Voor het afsluitende gala worden sponsors geworven. ,,We hebben elkaar nodig”, stelt Koster.