Geef pupillen de ruimte

In de jeugdvoetbalwijzer wordt aandacht geschonken aan de ruimte die pupillen nodig hebben om zich met plezier het voetbalspel eigen te maken. Hierin wordt het begrip ‘ruimte’ gerelateerd aan het aantal medespelers en tegenspelers.

Door dit te beperken wordt het voetbal voor deze jonge spelers overzichtelijker, worden ze meer betrokken in het spel en leren ze dus het spel beter spelen.

Volgens de reglementen mogen alleen de veldspelers èn de scheidsrechter binnen de lijnen staan. In al hun enthousiasme begeven vaak ook wisselspelers, begeleiders en ouders zich binnen de lijnen. Meestal met goede bedoelingen, maar soms ook niet.

Aanmoedigen is prima

De kinderen aanmoedigen is prima, maar bedenk wel dat er al één of meerdere teamleiders/coaches bij het team actief zijn die op hun manier het team begeleiden. Zij maken hierover afspraken om het voor de spelers zo begrijpelijk mogelijk te houden. Geef ze dan ook de ruimte door op gepaste wijze afstand te houden van het speelveld en het coachen over te laten aan de teamleiders/coaches.

Vaak hebben supporters niet door dat ze in het veld staan of totaal andere dingen roepen dan de coach, maar de spelertjes zien en horen dat wel. Door al die indrukken raken de pupillen de kluts kwijt en beleven ze minder plezier aan het spelletje.

Het is dan ook goed om als club alle betrokkenen hierover te informeren en goede afspraken te maken over supportersgedrag, hetgeen ongetwijfeld tot meer begrip zal leiden. De teamleiders/coaches zouden dan op naleving kunnen toezien en daar waar nodig corrigerend optreden.