STOP MET DAT GEKANKER

Na een emotionele oproep van Annet Schuurman uit Nijkerkerveen is de KNVB in overleg met alle betaald voetbalclubs voor een landelijke actie eind november om misbruik van het woord kanker tegen te gaan. ,,Fantastisch hoe iedereen dit oppakt.’’

Nijkerkerveense Annet Schuurman vecht tegen verbaal misbruik ziekte

‘Woord kanker van voetbalvelden’

NIJKERKERVEEN

MICHEL BRANDS

Het had overal in Nederland op een voetbalveld kunnen gebeuren, maar in dit geval gebeurde het precies drie weken geleden bij VVOP B1 – Veensche Boys B1. Mitchel Ossel, verdediger en aanvoerder van de Nijkerkerveners, kreeg het aan de stok met zijn directe tegenstrever. ,,Ik was al een beetje gefrustreerd door het verloop van de wedstrijd,” vertelt Mitchel (16) temidden van zijn moeder, haar vriend en broer Michael, ,,toen mijn tegenstander mij in een onderling akkefietje ‘kankerjong’ noemde. Toen ik daar wat van zei, riep hij nog een paar keer scheldwoorden in combinatie met die ziekte. Dat deed zeer en vooral ook mijn moeder die op dat moment bij mij in de buurt stond. Ik werd heel boos. Die ziekte heeft mijn moeder en ons gezin namelijk veel kwaad aangedaan.

Het woord kanker hoort gewoon absoluut niet op een voetbalveld thuis!” Broer Michael (21) vult, enigszins besmuikt, aan. ,,Soortgelijke incidenten hebben mij al twee pittige schorsingen opgeleverd. Die ziekte heeft ook voor een groot deel mijn jeugd bepaald. Het stomme is dat alleen degene die reageert, wordt gestraft.”

Ongeveer acht jaar geleden werd bij Annet Schuurman (46) uit Nijkerkerveen kanker aan één van haar eierstokken geconstateerd. ,,Het bleek om een tumor ten grote van een voetbal te gaan,” hoorde ze tot haar grote schrik van de specialisten aan. De tumor werd operatief verwijderd en het ging zes jaar goed. Dit totdat de ziekte twee jaar geleden terugkeerde en haar andere eierstok tevens operatief verwijderd moest worden. Annet: ,,Vooral die onzekerheid die je je hele leven meedraagt is vreselijk. Met name de halfjaarlijkse controles zijn voor mij een hel. Is het terug gekomen? Zijn er uitzaaiingen? Zijn de bloedwaarden goed? Als ik dan twee weken later bij de uitslag schoon bleek te zijn, zeggen anderen ‘mooi’, maar bij mij valt er dan na twee weken vol stress een enorme last van mijn schouders. Ik heb in de afgelopen jaren daarom ook kleine bultjes uit mijn borst, lies, rug en wenkbrauw laten verwijderen. Voor de zekerheid. Ik vertrouw mijn eigen lichaam gewoon niet meer.”

Nadat ze haar zoon tijdens de wedstrijd in Voorthuizen zo aangeslagen zag, is ze op de trainer van VVOP afgestapt. ,,Ik kon het gewoon niet aanzien dat Mitchel hiermee werd geconfronteerd,” zegt Annet met roodomrande ogen. ,,Ik heb die trainer dan van mijn eigen situatie verteld, gezegd dat het gebruik van het woord kanker kwetsend was en heel veel pijn doet. De desbetreffende speler die dat zei is in de rust gelijk aangesproken en hij heeft zijn welgemeende excuses aangeboden.

Maar dit incident staat zeker niet op zich. Overal op de voetbalvelden wordt het woord kanker of het bijvoeglijk naamwoord daarvan steeds meer gebruikt alsof dat normaal is, door volwassen maar ook door de jeugd. Een maatschappelijk probleem. Ik wilde daar dus écht iets mee gaan doen.”
Ze schreef een emotioneel verslag over wat zich die zaterdag had afgespeeld en die liet ze op de clubwebsite van Veensche Boys zetten. Toen ging het balletje rollen. Verheugd: ,,Ik kreeg meteen veel positieve en ondersteunende reacties. Waaronder van een jongen bij Veensche Boys die een fanatiek Ajax-supporter is. Die zei: ‘Gevoelig stukje Annet’. Maar ook: ‘Bij ons op de F-side is dat woord heel normaal hoor.’ Toen wist ik dat als ik écht iemand wil bereiken dat ik bij de wortels moest beginnen, bij het verbale geweld in de voetbalstadions.

Ik heb daarop vorige week maandag alle betaalde voetbalclubs, amateurclubs uit de regio en de KNVB aangeschreven. Ik zag wel wat er daarna gebeurde.”
De noodkreet van Annet Schuurman lijkt zeker niet tegen dovemansoren gericht. De KNVB is inmiddels in overleg om in het weekend van 23, 24 en 25 november landelijk aandacht besteden aan het bestrijden van het ‘gekanker’. Van bvo’s als Ajax, Feyenoord, Heerenveen, Vitesse, PEC Zwolle en FC Volendam, van omliggende clubs als Sparta Nijkerk, Hoevelaken, VVOP, SDC Putten en vele andere verenigingen kreeg ze tevens reeds veel positieve én hartwarmende respons.

En haar mailbox loopt dagelijks voller… ,,Fantastisch hoe iedereen dit op pakt,” zegt Annet. ,,Dat doet me echt goed. Maar ja, het was dan ook al drie jaar geleden dat er met de actie ‘Kanker verziekt je taal!’ aandacht aan dit probleem is besteedt. Het effect daarvan was toen helaas echter al snel uitgewerkt, het lijkt zelfs steeds erger te worden.

Het woord kanker moet dus gewoon van de voetbalvelden, en eigenlijk overal waar het niet hoort, verbannen worden. Niet alleen voor mij en mijn naasten, maar voor álle mensen die zich daardoor gekwetst voelen.”