De Nabeschouwing

Uw columnist heeft veel nabeschouwingen van wedstijden van SKNWK meegemaakt. Eerst in een steeds meer stomende kleedkamer en dan verder in de vertrouwde eigen kantine of in een andere Zeeuwse, Noord-Brabantse of Zuid-Hollandse kantine.

Nu de nabeschouwing van wat u weet over SKNWK en ’t Zeeuwse voetbal.

Willem van Hanegem (vr.13), geboren in Breskens, speelde tweeënvijftig keer in Oranje. In z’n jeugd was Tonny van der Linden, spits van DOS, het idool van van Hanegem. Een andere Tonny, voormalige collega van mij, Tonny Sheilds (vr.48) scoorde op 17-jarige leeftijd in een legendarische wedstrijd tegen Goes voor Axel. (Bij s.v. Heinkenszand 2 speelt Jeroen Sheilds).

Voor Oranje op Zaterdag speelde Daaf Francke(vr. 49), (zie m’n column over Zaterdagvoetbal, vroeger en nu), van de Meeuwen. Hij was de enige Zeeuwse amateur voetballer, die ooit in Oranje op Zaterdag speelde. Een andere voormalige collega van mij, Leen Dingemanse, speelde in die tijd ook bij de Meeuwen.

Bij een meeuw denkt de voetballiefhebber aan Eddy Treytel(vr. 20), ooit doelman van Feyenoord. (de aangeschoten meeuw in het F-museum en ’t bekende toneelstuk van Tsechov waren de aanwijzingen).

Een andere Zeeuw, Peter van Vossen, zette u mogelijk op ’t verkeerde been met z’n blessure ( vr. 15). Met z’n neus en z’n gordel was niks aan de hand, wel met z’n arm. Het bloed klonterde, stagneerde daar: hij had trombose.

Het bloed van de marathonloper met rugnummer 6666 (vr. 16) klontert niet, het stroomt als een gek. Rugnummer te zien in m’n column van 21 maart 2011. Deze marathonloper ging, net als Sytze en Martin, naar Nieuw-Zeeland op vakantie ( vr. 36). In korte broek en t-shirt ( 25 º) op maandagochtend 27 februari zag hij daar – down under ongeveer 18.000 km van ’t Springer – op de pc, dat z’n cluppie gewonnen had van Nieuwland. In Nederland was ’t zondagnacht. ‘Hallo’ is daar ‘kai ora’ in de taal van de Maori’s.


(Sytze tegen Veere, in dezelfde kleuren als MZC’11 (vr. 1)

Via ETPOS betaal je in Nieuw-Zeeland.
ElekTronische overboeking bij Point Of Sale kende dhr. Eveleens niet. Hij betaalde een viertje bij de bakker contant met een handvol stuivers en centen. De heer D(irk) Eveleens, die in ’t mêêsteruus woonde, is geboren in Aalsmeer ( vr.17) in de Bollenstreek.

De dames van Ter Leede uit de Bollenstreek (Sassenheim) met hun geel-rood gestreepte kousen hielpen u bij deze vraag. Meneer Eveleens was één van initiatiefnemers om een sportclub in Nieuwerkerk op te richten. Eerst was er de korfbal en later de voetbal. Zo kon ‘t dat SINOTO z’n eerste competitie wedstrijd (vr.7) speelde en wel op drie september 1955 aan ‘t Beyersdijkje, nu: de Al Te Kleinseweg.
Middelbare scholieren fietsen of brommen/scoteren er wekelijks langs op weg naar school. De voetballlers uit die tijd moesten vier kilometer fietsen of met ’t brommertje eer ze op ’t veld waren. Ik heb meegemaakt dat er een speler van ’t eerste was die ’t liefst z’n auto in de kleedkamer geparkeerd had dan een meter te lopen.

SINOTO won die wedstrijd met 7-1 van MEVO 3 op het veldje van boer van Oeveren. Doelpuntenmakers waren in die tijd: Han de Jonge, Rinus Matthijsse en Cees Stoutjesdijk (nu: ‘supporter‘).

Hans Kik, voormalig (banket)bakker ( vr. 9), weet nog wel van een viertje dat een handvol stuivers kostte. Z’n voormalig collega Ad Gladines (vr. 10) kent hij als voetbalkenner en bakker vast. Dat was een gevreesde goalgetter. Over bakkers nog dit. Tijdens m’n opleiding tot fysio hadden we praktijkcollege van dr. Rien Strikwerda, die supporter van DOS, Utrecht en Go Ahead was. Hij besprak met ons tijdens kijkoperaties de speelronde van het weekend. Hij noemde ons ’s avonds tijdens ’t avondcollege wel koekenbakkers als we een opdracht niet goed uitvoerden.

Voormalig goalgetter en SKNWK trainer Hugo Cruq doet iets bij “de Schelde” en Joost de Ridder is/was visserman. Over spits Joost de Ridder van Arnemuiden nog dit. In Bennekom heb ik deze bonkige spits weleens bemodderd van het veld zien afsjokken. De ‘boeren’, zoals men in Bennekom zei, hadden in een bekerwedstijd, meen ik, op hun kloten gehad. Frits Korbach, toen trainer van Wageningen, was ook present met z’n bekende sigaartje en z’n halve bril voor op z’n neus. Hij struinde de velden af om te zien of hij nog talenten kon ontdekken.

Aan Arnemuiden heeft Gerard Olijkhoek (staat uiterst rechts tussen de van Belzens, de Meermannen en de de Nooijers) geen goede herinneringen, want hij had daar een fikse ruzie met ‘Joos’ de Ridder (hurkend 2de van rechts) (vr. 11). Hij moest weg en ging Kapelle trainen. Kloetinge trainde hij nooit ( vr. 12), maar keeperstraining gaf hij wel aan Schouwse keepers. Aan SKNWK keepers als o.a. Leon Quik, Pascal Dalebout en Koen de Jonge.

Keeper Frans de Munck (vr. 14), de Zwarte Panter, was niet geliefd bij z’n Goese ploeggenoten. John v.d. Sande voormalig keeper bij SKNWK noemde zichzelf: de Panter. Dat was weer eens wat anders dan: Deli, Kwik, Shampoo en KdJ.

Veel keepers bij SKNWK wonen of woonden in de Dolfijnstraat (vr. 37). Ik noem: Leon Quik Mike Bakker en Koen de Jonge. Koen, die nu in Etten-Leur woont (volgens zijn zeggen in: Leur) was alle competitie wedstrijden op zijn post (vr. 40) en scoorde ook nog. Hoeveel kilometers rijdt die in een seizoen om z’n club niet in de steek te laten als u weet dat Etten-Leur 60 kilometer van Nieuwerkerk ligt? Daar zou het bestuur ook eens aandacht aan kunnen besteden, vindt u ook niet?

Pierre Ruijssenaars heeft familie in de Dolfijnstraat wonen. Zijn vijftienjarige zoon Tim is Europees kampioen bij de Free Styleklasse surfen tot twintig jaar (vr. 44). Hij zal wel denken: Golven kan je toch niet tegenhouden, dan ga ik er lekker op surfen.

Bij de Knickerbockers in Groningen kan je op hun jaarlijkse toernooi ( 500 deelnemers) ook een hoofdprijs winnen. Ze voetballen dan om de tuinkabouterbokaal. De dames van Oostkapelle mogen daar naar toe reizen vanuit Zeeland( vr. 47).

In Oostkapelle was de veertien-drie nederlaag op die tropische augustusdag in en tegen de in blauw gele tenues spelende zaterdagclub Oostkapelle (vr. 30). Cees Willemse was toen net trainer (1995) en op de vlotte heenweg, met z’n zoon Olaf erbij, somden we de voetbalkwaliteiten van het eerste op. In de bloedhete trainersauto heerste een ijzige stilte op de heel lange terugrit. In het seizoen 2007/08 was het doelsaldo van ‘t eerste van SKNWK: + 106 (vr. 28) (voor:116 – tegen: 10).

MEVO ging in najaar 2004 diep door het stof tegen Bruse Boys verloren ze met: 19 -0 (vr.29)>/B>.

Een speler van SKNWK die wat in bovenstaande alinea staat meegemaakt heeft of weet is ras SKNWK-er als Martijn Neele. Martijn, die met een leuk interview stond ooit in VI (vr.8). Uit doorgaans betrouwbare bron vernam ik dat z’n buurman en SKNWK supporter daar de hand in heeft gehad. Deze SKNWK verdediger nam niet echt afscheid onder trainer Peter Groenewegen (vr. 3), want men had en heeft hem nog dringend nodig in de defensie van het eerste.

Het eerste dat in seizoen ’09/10 mede door een overtreding op George van Heukelom (vr.4) ontsnapte aan degradatie en nacompetitie. Erwin Nelisse voltrok het vonnis. We wonnen. Winnaar was ook Johan Padmos, ooit een robuuste speler bij SKNWK, stond nu z’n mannetje in wielerkoersen en won die o.a. in Bruinisse (vr. 5).

Een robuuste dubbelganger van Jaap Stam (vr. 6) verscheen ineens op ’t Springer. Een leuke stunt, waar menigeen op het verkeerde been werd gezet.

Zij, Nelli Cooman (vr. 19), liep de benen bijna uit haar lijf. Ze trainde soms in de tunnel, vertegenwoordigde Nederland, Oranje, vaak bij het onderdeel 60 meter sprint. Op haar spontane, enthousiaste manier hield zij een praatje bij SKNWK.

Ik weet niet of Gert Jan Tierie veel praatjes heeft nu hij bij v.v.Goes speelt. Hij is een liefhebber van de muziek van Fats Domino (vr. 24).

V.V.Goes (vr. 23) die overigens al drie eeuwen voetbalt. Hopelijk Strijden ze Trouw, Eerlijk En Nobel net als Steen (vr. 21). Of de klanken van Fats Domino in het kantoor waar Mark den Haan en Leon de Bruine (vr.25) werken, weerklinken betwijfel ik.

Tussen twee haakjes het was niet Leon of Ronnie de Bruine, die vier maal scoorde in de nacompetitie 2003/04, maar Jacky de Bruine (vr.35). Wellicht worden de duiven van deze duivensportliefhebber ook wel eens in Barcelona gelost in een fondvlucht en landen ze dan op z’n duivenplatje (zie aanwijzing: (Melvin) Platje). Op het kantoor van Leon en Mark heerst waarschijnlijk een beschaafde rust.

Wie geen rust in z’n kont heeft als het z’n clubje betreft is o.a. Sjaak Dorreman van ZSC (vr. 26). ZSC waar Jos Wesdorp nog enkele maanden trainer is. Kees de Feiter is een DFS man en Kees Berrevoets : WIK en radio Schouwen-Duiveland sportverslaggever. Jos Wesdorp, die o.a. de A’s van SKNWK trainde. De A’s die diverse keren naar Amstenrade geweest zijn om de pot te verteren (vr. 18). Bier/ Amste(l)nrade.

Over trainers en jeugd gesproken. Danny Blind, en niet Eddie of Bennie, was te gast op het jeugdkamp toen SKNWK, in 1989, 35 jaar bestond (vr. 27). Van RCS ging hij naar Sparta. Hij was er samen met WILLEM 2 keeper Frank Bruël. Johnny Roks was bij de B’s toen de penalty specialist.

Ed van Dalen was hoofdtrainer bij SKNWK van 1978 tot 1982. Frans Janson was voor die tijd en Frans Kommer was na die tijdspriode. Hij, van Dalen, vond de koptechniek van Frans Schrijver niet om over naar huis te schrijven (vr. 31). Wie ook diep door ‘t stof ging was gitarist Angelo de Rijke toen zangeres Anouk hem aan de kant zette. Een andere Angolo, Angelo Nijskens was voetballer aan den overkant en in Vlaanderen en nu oefenmeester en Angelo Boonman is grensrechter (vr. 32). Hij vlagde o.a. Ajax -Twente.

De voorzitter van FC Twente, spelend in de Grolschveste, Joop Munsterman, heeft dezelfde voornaam als Joop Andeweg (vr. 50) o.a. kantinebaas. Joop, die de Bram Heyboer van Duiveland was. Ik heb wat met hem over voetbal geouwehoerd als hij voor behandeling kwam. Ballen, die gerepareed moesten worden, had hij soms bij zich.Verwonderlijk dat hij geen ere-lid is van Duiveland. Te bescheiden zeker. Duiveland waar Leon Weeda, na een zeer lange revalidatie, weer ijzersterk staat te keepen en de verdediging neerzet, chapeau!!

In het blad Elsevier stond een andere keeper, Melvin van Ast van Brouwershaven (vr.38). Zoon van de voorzitter,die ik diverse malen mocht begeleiden als fysio. De vierdaagse stad is: Nijmegen. Daar voetbalt Melvin Platje. Dan heb je eigenlijk genoeg aanwijzingen, want er zijn niet veel Melvin’s die voetballen. Omdat ik hem zo mooi vond, heb ik nog een aanwijzing toegevoegd. Een boterham met ast kreeg staatssecretaris Bleeker – die van dat kladje aan Mauro toeschoof of die naar Twente – PSV wilde – van de waardin van het café in Emmadorp (Zeeuws-Vlaanderen). Ast is een streekgerecht, halskarbonade dat eerst gepekeld wordt en dan gekookt.

Apollo is de naam van de muziekvereniging van Brouw. Apollo ‘69 is een voetbalclub die echter in 1967 is opgericht (vr. 22). In ‘67 werd v.v. ‘s Gravenpolder opgericht. In ‘69 fuseerde de club met de Beren uit Baarland. De oprichtingdatum van v.v. ‘s Gravenpolder werd echter gehandhaafd.

Om in muzikale sfeer te blijven ( vr. 33). Wie het Limburgs volkslied speelt of kent, weet dat er de strofe ..waar in ‘t bronsgroen eikenhout, ‘t nachtegaaltje…. in voor komt. Eikenhout heette de ene speler, z’n voornaam is Evert. Ik doelde op Evert te Napel als commentator bij het skispringen in Garmisch- Partenkirchen.

In het tweede van SKNWK is de doelman nu : Mike Bakker. Er is een doelgerichte link met frans: doelman Mike ( but = doel in ’t Frans) was de tweede geschorste speler: Mike But.

Die Evert Eikenhout voetbalde nog bij de Brabantse profclub RKC (vr. 34). NEC en VCV Zeeland zijn/waren geen Brabantse B.V.O.’s. De vader van Evert, Lau, is zelf ook voetballer geweest.


( hier: in 1984 probeert RKC-er Evert Eikenhout de jonge Dennis Bergkamp af te stoppen)

Dhr. Lau Eikenhout (een oud-Kassenaar en voetballer van Kats en Spijkenisse) vernoem ik in m’n verhalenbundel. Er gaan zeven hoofdstukken in mijn boek over voetbal op Schouwen-Duiveland en/of Zeeland (vr.42). Op de bijgevoegde afbeelding, vr.43 , zijn zeven Japanners aan het strechen.

Over golf en voetbal schreef ik al eens een column. Ik schreef daarin dat Graeme Rutjes(vr.45) werkzaam is bij de Goese golfclub.

Zeeland Sport is de club van Jan Fleurbaay (vr.39). De vrijwilliger van het afgelopen seizoen in Zeeland. Tegen Zeeland Sport bekerden we nog dit seizoen.Lastige tegenstander was dat en deze vraag was ook lastig, denk ik. Maar met elimineren kon u er achter komen. Cees Zwager van v.v. Duiveland kreeg een lintje; Ellin Dek is de fotografe en webmaster(es?) van VCK. In Zeeland ligt ook Terneuzen, aan d’overkant, waar Diederik Hiensch tot kort geleden trainer was bij de zondagclub met die naam (vr.46) .

Dezelfde Hiensch kennen we het best als de trainer van Kloetinge. Zo kennen we ook Nico de Frel. In één adem zeggen we dan: WHS (vr. 41).

Kloetinge oefende tegen Bnei Yehuda uit Tel Aviv op het veld van Kats (vr. 51). Kloetinge trainde daar (Kats) ook regelmatig in de aanloop van het seizoen, omdat ze zelf zulke dramatisch slechte velden hebben/hadden.

Kats, het dorp waar uw columnist een deel van zijn jeugd doorbracht. Enige trots voel ik wel dat op het veld van een nietig clubje, dat niet meer bestaat, ooit een buitenlandse ploeg mocht spelen. Zeker als je weet dat die ploeg later in de playoffs Europa League 2009/10 tegen PSV gespeeld heeft.

Verder woont Matty Verkamman, onder andere één van de initatiefnemers van de Voetbal Experience al jaren op Kats. Verkammnan schrijft hij boeken over voetbal (o.a. over Oranje). En er heeft de zoon van een Katse voetballer bij een B.V.O. gevoetbald: Evert Eikenhout. Bij mijn weten is dat nog geen zoon van een voormalige SKNWK-se voetballende vader gelukt.

SKNWK voetbalde ooit ook tegen s.v. Kats. Uit verloren we op 8 september met 4 -1, de enige nederlaag dat seizoen! Exact drie maanden later wonnen we thuis van ze met 6 -2. SKNWK werd kampioen, Kats vierde.

En als jullie voor een uitwedstrijd over de Zeelandburg rijden zie je links bij de windmolens een viskweekerij. Dat is een proeflocatie van de Stichting Zeeuwse Tong waar Rinus Platschorre voorzitter van is. Dat is de man van Karla Peijs, onze commisaris van de Koningin. Rinus is ook een Kassenaar.

Hopelijk wordt het eerste kampioen, dan spelen we misschien tegen MZC’11. De jongste fusieclub op het eiland met de clubkleuren wit-zwart (zie hiervoor vr.1).

Kunnen we hen verwelkomen op het binnenkort te bouwen en door Wouter de Jonge ontworpen, dakterras. Het logo van SKNWK (vr. 2) is ook zijn creatie.


Wouter de Jonge.

Nu weet u weer wat meer over ’t Zeeuwse voetbal en over SKNWK. Al die oude feiten zult u misschien verzuchten wat heb ik daaraan. Wel dit: de echo van de geschiedenis klinkt door in het heden.

Voetbalden ze in 1955 vier kilometer van Nieuwerkerk af op ’t weitje van boer van Oeveren. Waar voetballen we in 2030? Wellicht 6 kilometer van Nieuwerkerk af op het sportcentrum aan de Lange Blokweg.

Jan de Jonge, maart 2012.