Een tweede Clasie of Boëtius ?

Je hebt je column op een haar na klaar. Hoor je in de pauze van het Popwave concert in de Zeelandnetstudio’s, dat ene Jean Paul Boëtius heeft gescoord. Gooi je je column maar om, want dit is een groot talent van de Feyenoord Academy. Dat wordt het idool van spelertjes. Overigens heeft Popwave ook banden met SKNWK. Welke? Zoek dat maar eens uit.

Je bent een jaar of zeven/acht en hebt voetbaltalent. Bovendien vind je voetbal ook ’t einde en vet gaaf. Je droomt net als je idool Jordy Clasie of Jean Paul Boëtius profvoetballer te worden. Het scoutingsteam van Feyenoord ontdekt je. Na zware testen en gesprekken wordt je toegelaten op de Feyenoord Academy. Misschien zien je jou een tweede Clasie of Boëtius.

Als je wordt toegelaten verandert je leventje totaal. Je wordt opgehaald met een busje dat ook andere spelers meeneemt of je reist met het openbaar vervoer naar het complex van Feyenoord. Tot je dertiende train je vier keer per week en speel je op zaterdag je wedstrijden. Via de Academy kunnen ze regelen dat je op een LOOT-school je schoolopleiding volgt. Je komt dan in een klas met jeugdspelers net als jij. Je rooster is afgestemd op je trainingstijden. Dat wordt keurig voor je geregeld. Ook andere schoolzaken worden afgestemd op bijvoorbeeld het spelen van toernooien. Je krijgt huiswerk en studiebegeleiding. Als het goed doet, mag je wellicht de opleiding vervolgen. Twee keer per jaar moeten je ouders komen om een beoordelingsgesprek te voeren met de jeugdtrainers. Dan wordt besproken hoe het gaat en over de toekomst om door te stromen of uit te treden.

Op je veertiende moet je vijf of zes keer per week gaan trainen. Daarnaast krijg je ook studiebegeleiding en doorloop je een persoonlijk ontwikkelingsplan om aan de eisen, die aan een topsporter gesteld worden te kunnen voldoen. Ze zijn wat dat betreft streng daar op de Academy. Als het eten betreft bijvoorbeeld moet je erop letten goede, gezonde dingen te eten. Je moet je goed ,als een talentvolle voorbeeld-sporter, gedragen. Dus facetten als discipline, afspraken nakomen en het spelen als team zijn nu vanzelfsprekend. Als je een jeugdcontract verdient, krijg je ook naast studie- en persoonlijkheidsbegeleiding ook sportbegeleiding en medische begeleiding.

Het is een lange en zware weg om je doel, een tweede Clasie of Boëtius te worden, te bereiken. Het vergt veel doorzettingsvermogen, karakter en een ijzeren wil om te slagen. Daartegenover staat veel spelplezier, veel aandacht en een unieke ervaring, die je dorpsgenoten bij de plaatselijke voetbalclub niet hebben. Je mag je bevoorrecht voelen zeggen je begeleiders. Het is een voorrecht dat je op de Feyenoord Academy je opleiding mag volgen. Bij dat voorrecht hoort dan ook een topsporthouding. Gaandeweg wordt je opleiding naast puur voetbaltechnisch uitgebreid met het leren videoanalyses te maken, alle aspecten van carrièreplanning worden je ingeprent, je krijgt mediatraining en voorlichting over zaakwaarnemers.

Als je deze hindernissen allemaal overwint kom je uiteindelijk in het beloften elftal. Hoe zwaar het is daar uiteindelijk te komen blijkt uit het feit dat zeven van de tien jongens er niet in slagen door te komen. Achtenzeventig procent om precies te zijn wordt nooit profvoetballer, maar komt bij een amateurclub terecht of stopt teleurgesteld met voetbal. Er zijn veel afvallers in deze keiharde struggle.

Maar als je slaagt, kan je net als Wijnaldum op je 16de debuteren op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Of als Jean Paul Boëtius in de kraker van afgelopen weekend tegen Ajax en dan de sterren van de hemel spelen. Is dat gaaf of niet? Of zoals Jonathan de Guzman, van lichting 2005, gaan voetballen bij Swansea City. Of in seizoen 2012/13, zoals Nathan Ake in het hoogste jeugdteam van Chelsea debuteren. Ook kan je via een omweg weer bij de Feyenoord hoofdmacht terecht komen, zoals Jordy Clasie en Daryl Janmaat. Maar je kan ook terugzakken naar bijvoorbeeld FC Emmen, zoals belofte Michel Poldervaart. Opvallend is dat veel spelers die slagen uiteindelijk in Engeland gaan voetballen. Stanley Brard, hoofd Academy , daarover: “Feyenoord haalt talenten weg bij bijv. clubs in Noorwegen of bij NAC Breda, dan moet je niet gek kijken dat andere clubs bij ons komen shoppen. It’s part of the game.” Met name mooie, grote Engelse clubs doen zulke lucratieve aanboden dat de speler en zijn familie dat niet kan weigeren.

Feyenoord ontving de afgelopen drie jaar ongeveer 15 miljoen euro door transfers van opgeleide spelers. Zo’n 60 jeugdspelers vonden hun weg nationale elftallen. Wijnaldum bijvoorbeeld doneerde als dank voor zijn opleiding bij Feyenoord een aanzienlijk bedrag aan die club bij z’n transfer naar PSV. Niet alleen geldelijk werd deze opleiding beloont. Zij was ook drie jaar achtereen de beste jeugdopleiding van Nederland en kreeg daarvoor de Rinus Michels Award.

Ook regionaal , in Zeeland, kan je de ontwikkeling die ik hiervoor beschreef doormaken als je op de JOVZ toegelaten wordt. Deze voetbalopleiding heeft haar velden en andere voorzieningen in Vlissingen aan de Irislaan en de jongens en meiden kunnen op het Schelde College een opleiding volgen. Dan train je bij Dolf Roks en/of Gérard en Dennis de Nooijer en speel je bijvoorbeeld tegen: PSV, NAC Breda, MVV, RJO/ZL Roda JC, Xerxes DZB en Feyenoord AV. Misschien ben je dan wel te zien geweest op de TV in het programma: ‘Dromen van Messi ’ van Omroep Zeeland. Dit programma heeft overigens iemand als eindredacteur die ook wat met Nieuwerkerk te maken heeft. Z’n ouders wonen al jaren op ons dorp.

Van de Feyenoord Academy kan je zeggen dat die door financiële problemen bij Feyenoord is uitgebouwd tot een zeer waardevolle opleiding. Zo kan financiël wanbeleid nog voordelen hebben. Feyenoord heeft nu veel spelers uit eigen opleiding in zijn hoofdmacht. Bruno Marins Indi, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Jordy Clasie en nu ook Jean Paul Boëtius.

De JOVZ is voor Zeeuwse talenten de springplank naar een hoger niveau. Veelal de hogere amateurklassen in onze regio.

Jan de Jonge, oktober 2012.