Voor Feyenoord, Sparta en Excelsior supporters

Voor Feyenoord en die andere clubsupporters waren de vragen in m’n vorige bijdrage natuurlijk een makkie. Als echte supporter wist u ze allemaal, toch? Eens kijken welk cijfer u scoort.

U wist toch dat Graziano Pellè, die nu een echte Feyenoorder is, geboren is in San Cesario di Lecce(vr.1). Z’n ouders wonen nu in Monteroni di Lecce (vr.10).

Pellè rijdt in Italië niet rond in een auto van Italiaanse makelij, maar in een degelijk Duitse bak: een Audi R8(vr.20).

Z’n voorganger John Quidetti, John Alberto Fernando Andres Luigi Olaf (vr.3), scoorde in het seizoen 2011-’12 20 keer (vr.2). John Quidetti’s beste vriend is/was Boda Ayari (vr. 33), speler van Feyenoord A1. Ouidetti’s vertrouweling bij Feyenoord was Jan Mastenbroek(vr.31), de ‘Zweedse’ connectie in Rotterdam Zuid.

De voorganger van Quidetti Dirk Kuyt, nu voetballend in Turkije, voetbalde voor v.v.Quick Boys, FC Utrecht, Feyenoord en Liverpool (vr.8).

Pellè, Quidetti of Kuyt zijn geen topscoorder aller tijden voor Feyenoord. Velen denken dat Ove Kindvall (151keer) dit is, maar het is : Jaap Barendregt ( 196 keer) (vr.16).

De eerste steen voor de Kuip werd 75 jaar geleden gelegd door voorzitter Leen van Zandvliet(vr.5). Toen kon men het legioen feestelijk ontvangen. .De eerste wedstrijd in de Kuip won Feijenoord met 5-2 van Beerschot uit België. Leen Vente scoorde het eerste doelpunt ooit in de Kuip.Toen heette Feyenoord nog Feijenoord. In 1970 werd het Feyenoord (vr.22).

Het legioen juichtte en misdroeg zich niet als in Nancy vele jaren later de hooligans. Als straf werd toen de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur niet gespeeld (vr.40). Een klassiek Romeins legioen soldaten bestaat uit circa 4500 man ( vr.7). Yoeri Kievits ( vr.30) schreef nog niet zo lang geleden een boek over de hooligangs.

Feyenoord won januari 2012 van Ajax met 4-2; in seizoen 1980-’81 werd het ook 4-2 (vr.6). Die wedstrijd is berucht door het sneeuwbal incident. Wim Jansen (toen spelend voor Ajax) werd in de warming up geraakt door een ijssneeuwbal. Wim Jansen heeft jaren met Rinus Israel samen gespeeld. Israel werd na z’n voetbalcarrière trainer. In 2011 was hij trainer bij Young Boys in Zwitserland (vr.21).

Wie ook nog voor een Zwitserse club (Xamax Neuchâtel) heeft gespeeld was René van der Gijp. Hij heeft naast Sparta en SC Lokeren voor nog vijf clubs gespeeld (vr.38). Als hij dan bezoek uit Nederland had in Zwitserland(Maarten Spanjer bijv.) en moest spelen vroeg Maarten Spaanjer:”Hoe laat is die wedstrijd afgelopen?Hoe laat kunnen we de stad in?” “Laten we afspreken dat ik zo snel mogelijk zal scoren en daarna net zal doen of ik m’n hamstring daarbij verrekt heb,” zei René van der Gijp dan.

Zijn ploeg moest dan nog aan de 2de helft beginnen als zij al op een terrasje aan een pizza zaten. Van der Gijp is bevriend met Casper van Eijk, professor en oncoloog in het Erasmus Medisch Centrum(vr.35). Ook Mario Been is een vriend. Mario Been heeft ook ooit bij Pisa Calcio (vr.25) gespeeld.

Robin van Persie, die nu schittert bij Manchester United, ging toen hij 19 jaar was naar Arsenal (vr.14). Toen z’n opa, Wim Ras (vr.15) 91 jaar werd, stond er op van Persie’s ondershirt : Happy 91st. Nadat hij gescoord liet hij dat zien aan het publiek.

Of van Persie ooit z’n voetbalschoenen op de Oostzeedijk bij Robey Sportswear heeft gekocht, weet ik niet. Robey staat voor Rob en Yve (vr.18). Tennisser Robin Haase is het boegbeeld voor dit Rotterdamse sportmerk.

De eerste Zeeuw, die bij Feyenoord voetbalde was Adri van Male, van oorsprong uit Phillipine. Hij verdedigde het doel in de jaren dertig tweehonderdeenentwintig keer (vr.37).

Coen Moulijn, de legendarische linksbuiten en zoon van een blikslager (vr.27), speelde 487 wedstrijden voor Feyenoord. Hij speelde nooit onder Hans Westerhof (vr.17), want die trainde Feyenoord nooit. Op sportcomplex Varkenoord trainen nog 5 andere clubs (vr.39).

Bert van Marwijk was trainer toen Feyenoord de finale van de UEFA van Borussia Dortmund won (vr.12).

Bruno Martins Indi scoorde de 1-2 tegen Hongarije in Boedapest op 11 september 2012 (vr.34). Hij speelde samen met zijn teammaats Jordy Clasie en Ron Vlaar. In oktober van dat jaar debuteerde nog een Feyenoorder: Ruben Schaken, die in Amsterdam geboren is, in Oranje (vr.42).

Paul Bosvelt werd gewisseld voor Arjen Robben in de wedstrijd tegen Tsechië op het EK 2004 (vr.13). Een omstreden wissel, die er voor zorgde dat uw columnist 2,5 jaar zijn rustend lidmaatschap van SKNWK uit het prijzengeld voor een bekroond verhaal hierover kon betalen. Jerson Cabral speelt nu voor FC Twente (ruil met Wesley Verhoek); zijn tweelingbroer Jercely is keeper (vr.32).

John de Wolf, die nu schansspringen gaat leren, speelde in april 2012 mee in de tv produktie De Passie (vr.45), zich afspelend in Rotterdam, waar miljoenen mensen naar keken.

Willem van Hanegem heeft ooit een perskaart, in 1991/’92, gehad ( vr.48). Van Hanegem was toen trainer van de Utrechtse eersteklasser Holland. Succesvol, want Holland pakt de titel en promoveert naar de hoofdklasse.

Willem staat in vraag 50 op de foto met Klaas en Louis, z’n maatjes bij AZ.

Kevin Strootman debuteerde in het betaald voetbal in de wedstrijd : Ajax-Sparta (vr.41). Ex-Sparta speler Kevin Strootman scoorde tegen Finland z’n eerste doelpunt in Oranje (vr.19).Strootman speelde samen met Falkenberg, Slot, Dissels en Duplan (vr.23).

Duplan speelt nu voor FC Utrecht en traint op dus op trainingscomplex Zoudenbalch (vr.24). Jan van Beveren debuteerde toen hij 19 jaar was in Oranje in de vrienschappelijke interland tegen de Sovjet-Unie (vr. 28). Deze wedstrijd werd gewonnen door twee doelpunten van Henk Wery en een doelpunt van Piet Romeijn, allen Feyenoorders.

Hans van Heelsbergen of te wel Hans Textiel was met enkele andere zakenlieden ‘redder’ van het armlastige Sparta (vr.29). Middenvelder Roycel James kwam naar sv Hoek over van Sparta (vr.36).

Trainer Jurriaan van Poelje, voorheen GPC Vlissingen, ging dit seizoen aan de slag als jeugdtrainer bij Sparta( vr 47).

Sparta is zich bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en ondersteunt in Zuid-Afrika Mighty Five Star FC(vr.43). Dat is een arme voetbalclub in een township bij Stellenbosch. Nog niet zo lang geleden hadden ze daar te maken met ondervoede jeugdspelers. Dat is bij SKNWK eerder andersom.

Op de Sparta bank zitten van links naar rechts: Steve Goossen, Dennis de Nooijer, Yurtcan Kayis, Hossin Bezzai, Sieme Zijm, Ron van den Berg, Willem van Hanegem en Dolf Roks. Drie Zeeuwen dus (vr.49).

Dennis de Nooyer ( vr.11) scoorde uit een strafschop in de bekerfinale 1996 voor Sparta.

SBV Excelsoir, die ik nog op de Wageningse Berg heb zien spelen in de jaren ’70 in hun rood zwarte shirts met AKAI reclame, is een club als Volendam: van heen en weer. Volendam degradeerde negen keer; Excelsior zeven keer (vr.4).

De dit seizoen veel door chronische blessurres geplaagde middenvelder Erwin Nuytinck (vr.26) speelt voor SBV Excelsior.

Excelsior speelt traditiegetrouw voor het seizoen een wedstrijd op sportpark Van Zuylen in Haamstede (vr.46). Scheidsrechter Jacob van de Berge floot de wedstrijd Feyenoord onder de 19 tegen
FC Groningen onder de 19 (vr.44).

Als u de helft van deze weetjes wist, scoort u een 5.
Met een 5 op je rapport durfde je vroeger je ouders niet goed onder de ogen te komen.
Dus hou je nu ook maar gedeinsd, want misschien voetbal of voetbalde je vroeger wel goed, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Als u driekwart van de 50 vragen wist, scoort u een 7,5.
Pittige vragen had u goed, maar inkoppertjes heeft u onbenut gelaten. ‘O, ja natuurlijk’ zult u vaak hebben gezegd bij het lezen van deze column.

Als u alles goed had, scoort u een 10.
Chapeau! De voetbalwereld kent maar weinig geheimen voor u. Buiten het feit dat u alle vragen wist, smult u ervan dit allemaal uit te zoeken. U bent een echt voetbaldier.

En als u een 10+ scoorde hebt u gewoon zitten googlen.
Alhoewel niet alles op Google te vinden was. Dat Coen Moulijn’s vader blikslager was; dat Pellè in een Audi rijdt enz. staat niet op Google. Dus de kans op een 10+ is net zo groot als de kans dat Lex Immers ooit nog een penalty mag nemen.

Jan de Jonge, maart 2013.