Meer derby’s

De eilandelijke clubs zullen elkaar meer tegenkomen in dit seizoen. SKNWK voetbalt niet alleen tegen ZSC’62 dit seizoen, maar ook weer tegen WIK’57. DFS speelt voor het eerst tegen MZC’11. En Bruse Boys ook dit seizoen weer tegen s.v.Duiveland.

Vorig jaar bij het begin van het seizoen gaf ik aan dat a.s.v. Brouwershaven het voorbeeld van WIK wel zou moeten volgen. Dit is inderdaad gebeurd, maar WIK’57 durft het met jeugdig seniorenelftal weer aan. Aangevuld met twee spelers van Brouw, een MZC-er, een Renesse speler en een JVOZ-er. Hopelijk lukt het WIK de groep heel te houden, want de basis is wel erg smal en jeugdig. Ook zal het veel kracht kosten om bij de senioren mee te kunnen.

Bruse Boys had een mooi seizoen op hun gloednieuwe sportpark Volharding. Herhalen ze dit in dit seizoen? Kan. Er kwam weer een Willemse (Mats) terug in de selectie. Bij sv Duiveland hoorde je tegen het eind van het seizoen veelvuldig het werkwoord: handhaven. Dat zegt genoeg over hun seizoen. Dit seizoen moeten ze het doen zonder klassekeeper Leon Weeda, Ronald van Vossen, Albert Verhoek, Massoud Osmanie en Wesley Goud. Tabesh Osmanie en Jeffrey Bongers werden aangetrokken. Met zoveel, vooral defensieve, veranderingen vrees ik dat het weer ’t rechter rijtje wordt?

Bij SKNWK vertrok Alex Andeweg en komt: Davey van den Hummel het eerste versterken. Stefan Vermeer koos weer voor het eerste en Timo Verkaart voetbalt weer. Vorig seizoen verraste SKNWK door steeds bovenin te spelen. Lukt dit weer? Hopelijk wel. En dan maar kampioen worden? Geen periodekampioen. Wordt niks. Of vooruit: periode- en algeheel kampioen. Kan ook nog.

MZC’11 kan haar aspiraties steeds niet waarmaken en eindigde in het rechter rijtje. Het trok een Kloetinge speler aan en een speler uit het Friese amateurvoetbal komt bij hen spelen. Vijf spelers stapten uit de selectie, waaronder hun altijd wel een goaltje makende spits Frank van der Helm. Wordt het weer een flets seizoen?

ZSC’62 moet het dit seizoen doen zonder Martin van der Schee, Robin van der Welt en Jasper van Sinderen. Twee spelers kwamen van Renesse en één van MZC ‘11. Ik denk dat ZSC weer een mooi seizoen zal draaien en lang mee zal doen bovenin.

Sv Renesse, dat bijna alle uitwedstrijden (8) aan den overkant, zou moeten voetballen heeft besloten in een reserveklasse verder te gaan.Zo is dus in dit seizoen geen zondagvoetbal met standaardteams meer te zien op het eiland.

DFS heeft er een drietal spelers bij met klinkende namen. Natoe Da Graca Dos Santos (keeper), Nuno Andrade Varela en Orlando Monteiro Brito. Zuid-Amerikaanse, kleurrijke namen. Zullen ze op het veld ook kleurrijk spel laten zien dat de tegenstander verrast? Zo ja, dan voorspel ik een sprankelend seizoen voor DFS in het linker rijtje.

Het wordt weer een aantrekkelijk voetbalseizoen met voor SKNWK, ZSC en WIK louter Zeeuwse ploegen als tegenstander. En voor de eerste keer bestaan alle klassen in de competitie uit veertien teams. De derby’s kunnen aantrekkelijk zijn, zeker als iedereen zich normaal gedraagt. Mogelijk zijn de nieuwe regels van invloed.

Weet u tussen wie de eerste derby ging in het voetbal? Nee, dat was natuurlijk waar de bakermat van ’t voetbal stond Engeland en wel in Nottingham. Daar waren twee clubs, die hun velden net een kilometer van elkaar hadden liggen, namelijk Notts County en Nottingham Forest.

Deze vrijwilligers hebben, zoals alle clubvrijwilligers, ervoor gezorgd dat het voetbal weer kan beginnen.

Jan de Jonge, augustus 2013.