Getackeld

‘Was ’t druk op de buurtbus?’ vroeg ie. ‘Redelijk, ’zei ik, terwijl ik een bekertje koffie van onder de koffieautomaat pakte. Hij keek me aandachtig aan en je zag hem denken waar ken ik die vent van.
Na een stilte vroeg hij: ‘Ben jij niet verzorger bij SKNWK geweest?’ ‘Da’s even geleden,’ zei ik. ‘Schrijf jij nu columns op de site van SKNWK ?’ ‘Klopt.’ ‘Ik lees zowat alles op de sites van de eilandelijke clubs, weet je. Je laatste column was over de derby’s op ’t eiland, toch?’

Zonder op antwoord te wachten ging hij verder. ‘Je schreef over nieuwe spelers bij jullie, maar nu zie ik bij het eerste van jullie Yasin Adan in de opstelling staan. Die speler staat niet in je column. En over het tweede van jullie daar las ik ook niks over, weet je. Daar speelt toch een zoon van je in? Durfde je niks over ’t tweede schrijven, was je bang dat je helemaal fout zou zitten?

Hij dronk ’t laatste beetje koffie op en schoof z’n stoel achteruit. Strekte z’n arm uit in mijn richting en wapperde met z’n hand in mijn richting en ging verder. ‘Over homo’s en die incidenten die nog steeds gebeuren op en rond de velden lees ik ook niks, weet je. Over wat van der Gijp bij VI TV zegt, dat homo’s al lang kapper zijn geworden, denk jij dat ook? Ik lees het nergens, weet je.’

Voor ik kon reageren ging hij wat harder en nog sneller pratend verder. ‘In Nijmegen was er een vereniging waar ze een elftal hadden met alleen Turken, die zich steeds misdroegen en agressief waren. Dat elftal hebben ze teruggetrokken en de leden werden geroyeerd. Weet je wat die gasten toen deden? Ze gingen samen weer bij anderen verenigingen spelen en daar was het weer hetzelfde gedonder.’

Hij dronk van z’n koffie en ging verder. ‘En wat ze op het gemeentehuis – in dat gedeukte bierblik- allemaal bekokstoven over de sluitingstijden van de kantines. Ineens is er oneerlijke concurrentie nu de gemeenten dat moeten regelen. Toen het Rijk het regelde was die er blijkbaar niet. Gelukkig gaan de clubs daar gezamenlijk iets aan veranderen. Daar moet je eens over schrijven.’ Nu zweeg hij en keek me doordringend en vragend aan.

‘Oké,’ zei ik, ‘daar zou ik eens over kunnen schrijven. Ik zal eens bekijken of daar een column in zit.’
‘Mooi zo,’ lachte hij, ‘ik moet nu verder. Ik wacht ’t af en lees ik dan wel, hoi.’ ‘Hoi’. Over ’t tweede en over Yasin heb ik inderdaad niets gelezen in m’n column. Bij deze dan.

Het 2de zal dit seizoen ook geen hoge ogen gooien. Het lot van een tweede elftal is dat het altijd het uitleenteam is voor het eerste. Steeds in een andere opstelling spelen is steeds omschakelen is niet best voor het spel. En trainen heeft bij de spelers ook geen hoge prioriteit. De tweede helft is dat vaak te zien. Ze zullen het hele seizoen de rode lantaarn dragen vrees ik en volgend seizoen een klasse lager voetballen. Dit is ook een ‘plezier elftal’ geworden.

En die zoon speelt nu bij KFC Marke in Vlaanderen. Als dertiger speelt hij bij de beloften. Spelen ze hier altijd op een vast tijdstip, in Vlaanderen kan dat zijn: op vrijdagavond of zaterdags om 17.00 uur of op zondagochtend om 09.15. En oefenwedstrijden kan je ook spelen zonder grensrechters. ‘À ge ma leute èt,’ is daar het devies. Yasin Aban Abdullahi kwam inderdaad over uit de jeugd van MZC’11 en is lid geworden van SKNWK.

Laatst was ik in de stad waar Zlatan Ibrahimoviç voetbalt. Als je daar woont kijk je niet meer op over welke sexuele geaardheid dan ook. Je komt er midden op de dag onder andere travestieten tegen met veel ’toeters en bellen’. Homo’s zaten ook in m’n patiëntenbestand toen ik werkte. Ik kan zeggen, dat ze niet verschilden van m’n andere patiënten. En ze waren geen kapper, maar onder andere leraar, verpleegkundige, politiechef en ondernemer.

Zolang ‘homo’ nog een scheldwoord is in de voetballerij is men blijkbaar nog niet zo ver dat men kan accepteren dat er mensen zijn met een andere seksuele voorkeur. In Duitsland was er een voetbalclubvoorzitter, één van de weinigen, die openlijk voor z’n sexuele geaardheid – homosexueel- uit durft te komen. Hij was voorzitter van het Hamburgse FC Sankt Pauli (speelt in 2 de Bundesliga).

Verheugend is wel dat je dan in een regionale krant leest dat op een grote middelbare school met een christelijk karakter een leerling goed en integer is geholpen door zijn mentrix bij zijn ‘coming out.’ Is men in de conservatieve wereld van het voetbal al zover?

Over incidenten zal ik in de toekomst nog een column schrijven. Daar heb ik al wat kopij over klaar liggen. En over die uitvoering van de Drank en Horecawet door de gemeente, dat is een storm in een glas bier. Door hier in een goede sfeer over te praten, met een hapje en een drankje erbij, kan er wellicht veel bijgesteld worden.

Cor als je dit leest zie je, dat je in m’n column voorkomt zonder het te weten. Je tackelde mij in die kantine met je opmerkingen. Je had een punt. Ik was niet volledig en ontweek sommige onderwerpen. Het is wel eens goed op je snufferd te gaan en te luisteren naar een ander, dan enkel maar door te draven.

Jan de Jonge, november 2013.