41e Editie Jan’s Column: Meer kleur en derby’s

De redactie heeft de 41e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.

Meer kleur en derby’s.

Nieuw is het verdwijnschuim op de voetbalvelden sinds ’t WK in  Brazilië.  Oud is de uitspraak van Gary Lineker: Voetbal is een eenvoudig spel: 90 minuten lang rennen 22 kerels achter de bal aan op het einde winnen de Duitsers. En nieuw zullen ook felkleurige voetbalschoenen zijn. Rechts een lichtroze schoen en links een lichtblauwe (patta’s).  Of flourescerende citroengele of zuurstokroze voor  donkere zaterdagmiddagen. Kicks met prints die lijken op tijgers of slangen.

Met vreesinboezemende namen als preditor, warrior en under armour. Schoenen waarbij voetbalsok en schoen geïntereerd zijn. We zullen ze in navolging van ’t WK op de Schouwse velden gaan zien. Wel zeker ik zag er al. Maar één kleur kan niet op de kicks van  SKNWK-ers. De pupil van week tegen Stavenisse had er nog geen weet van, maar miste natuurlijk jammerlijk het doel met die helemaal verkeerde kleur voetbalschoenen. Misschien zien we in de toekomst wel DFS in oranje schoenen, SKNWK in blauw-zwarte, WIK in groene, Duiveland in… enz.

 

jans_column_oktober_2014

 

Nieuw in dit komende seizoen is dat districtsgrenzen niet meer leidend zijn voor competitie indelingen. De reisafstanden worden vanaf nu bepalend. Daardoor spelen enkele eilandelijke clubs ook tegen clubs uit Goeree-Overflakkee.

Tweedeklasser Bruse Boys ( hun trainer voorspelde  overigens sept. ‘13 al dat Dinteloord kampioen zou worden, wat gebeurde) verraste vorig seizoen door bijna nog te promoveren. Ook dit seizoen zullen ze weer bovenin spelen en kruisen ze de degens o.a. met het gepromoveerde, kampioen 3de klasse, MZC’11. MZC’11 dat nu de verwachtingen, die er na de fusie al waren, waarmaakte.

De eerste twee eilandelijke derby’s.

In de derde klasse B spelen drie clubs van ’t eiland. Na hun kampioenschap mag ZSC’62 het o.a. tegen DFS en Duiveland gaan proberen. Zo’n eerste jaar hoger spelen lukt meestal wel. Bij Duiveland gaan bijna alle spelers die deze club omhoogstuwden in een lager elftal spelen. Aan de trainer de taak nieuwe spelers in te passen. Ik verwacht weer een moeizaam seizoen voor Duiveland. DFS ziet ook  vijf spelers vertrekken. Hiervoor terug komen spelers uit de regio Rotterdam. Weer een middenmoot seizoen denk ik, want die spelers met een andere mentaliteit moeten weer ingepast worden.

Maar wel zes derby’s tussen Schouwse ploegen in deze klasse.

Voor vierdeklasser SKNWK blijft het woord nacompetitie verlammend werken op de spelers. Je zou zo graag willen dat ze gretig aan die wedstrijden begonnen. Zo van: geef me de bal, waar is het veld, zo beginnen en er tegen aan. Ontspannen, onbezorgd als was het de zoveelste wedstrijd. Maar ik denk dat het ‘weer niet’ hardnekkig is. Dus schrijf ik net als vorig seizoen kampioen worden, geen periodekampioen, want daar bakken we toch niks van. Of neem een voorbeeld aan het Nederlands elftal. Niemand gaf iets voor hun kansen en al in de eerste wedstrijd stonden we verbaasd. Ikzelf in klein Parijs.*

Veel tegenstanders in de nieuwe competitie ronde kennen we nog van de competitie 2012/’13. Alliance, DVO’60, SPS, Stavenisse en Vrederust. OFB, FC Bergen, Oranje Blauw ’14 ( fusieclub), Rimboe en ZBVH zijn onbekende tegenstanders. Rillandia voor de meesten van deze groep eveneens.

Er zijn drie jonge spelers aangetrokken, die wellicht voor nieuw elan zorgen. Een goede zaak te verjongen. Bovenin meedraaien en tegen ’t eind van ’t seizoen het kampioenschap pakken. ‘Ut twidde’ is een kat met zeven levens en degradeerde dus niet , ook dit seizoen niet. WIK , waarvan de selectie weer wat ouder en meer ervaren wordt schat ik iets hoger in te eindigen dan vorig jaar.

Nog twee derby’s. 

Veel competitiewedstrijden dus waar de rivaliteit, de onverzettelijkheid een grote rol speelt en waarbij de uitslag niet bij voorbaat vast staat. Derby’s maken de competitie aantrekkelijker, spannender en minder voorspelbaar.

Jan de Jonge, oktober 2014.

P.S. *klein Parijs. M’n fiets stond bij gastvrije mensen in de garage  in klein Parijs = Hippolytushoef bij Den Helder, waar de marinekerels vroeger gingen stappen.