43e editie Jan’s Column; Over o.a. : Hij, die nu op ons eiland woont en vlagger was in de Europacupfinale Real Madrid-Benfica.

De redactie heeft de 43e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Zoals we de laatste jaren gewend zijn van Jan hadden we aan het eind van het vorige jaar weer een heuse Quiz. In deze bijdrage de antwoorden.

Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.

Over o.a. : Hij, die nu op ons eiland woont en vlagger was in de Europacupfinale Real Madrid-Benfica.

Johanna Mulder, de vrouw van Jan Mulder, had toen Anderlecht in Sint Truiden moest spelen een paars ( clubkleur van Anderlecht)  jasje aan. Ze moest naar het toilet gaf ze te kennen. De mensen van St. Truiden werkten dat tegen. Met paars aan kon dat niet. Jan zag dat en stuurde enkele potige marktkooplieden erop af. Er werd een compromis gesloten. Jasje uit en plassen maar.Jan beweerde in de spelersbus terug dat er toch iets paars op dat toilet geweest was. Johanna’s slipje was paars.(vr.14 C)

In Sint Truiden, kan ik uit eigen ervaring zeggen, kijk je van je hotelkamer zo in het stadion. Ook het restaurant van het stadionhotel ademt voetbal. Aan de wanden grote zwart-wit foto’s van publiek dat in de jaren zestig naar het stadion komt. Shagjes en sigaren in de mond, lange leren jassen aan.(vr.15C).

Op het WK 2014 zag je patta’s. Het is een paar verschillend kleurende voetbalschoenen (vr.1C).

Robin van Persie dook de bal alla Beb Bakhuis achter de Spaanse keeper.(vr.2A)

De scheids die de finale op het WK 2014 floot is in het dagelijks leven architect.(vr.3C)

Erik Cummins, keeper van Go Ahead Eagles scoorde z’n eerste doelpunt in ’t betaald voetbal met een uittrap, die voor Alex Schalk was bedoeld. De bal vloog met een stuit over de keeper van Excelsior, Jordy Dekkers, heen. (vr.4 B)

Camiel Kleppe (WIK) scoorde tegen Alliance de eerste hattrick in de Zeeuwse competitie.(vr 33C).

Zeeuws topscorer in seizoen 2013/14 was Arvin de Witte van WHS (vr. 26A). Anne Hage voetbalt bij de buurtclub van Arvin, in het damesteam van Smerdiek. (vr.27C).

De vuurtoren van Haamstede staat op de shirts van Austin Aztex uit Austin Texas. René van de Zande, van de dokter, is eigenaar van die amateurclub uit de hoogste divisie.(vr.16B) Een Nieuwerkerker, die internationaal zakenman is die van de Zande. Een bedrijf dat ook internationaal opereert en nog een band met Nieuwerkerk heeft, is DFL/Innoseeds. De loods tegenover de C1000/Jumbo is van Innoseeds. Zij leverden het graszaad/gras voor de velden van het WK’14.(vr.7A).

De vriendin van een sterspeler van nu Piqué is Shakira.(vr.20A) Sharika steunde de kandidatuur van pater Swinne, afkomstig uit Sint Jansteen en werkend in de sloppenwijken in Columbia, voor de verkiezing van CNN heroes 2013.

‘Leeuwin’ Vivianne Miedema scoorde tegen Italië en zo gaan de leeuwinnen naar het WK in Canada ( 43C). Petra Dugardein was doelvrouwe van Willem 2 , ADO/Den Haag en WIK’57 (42B).

Tophockeyster Jacky Schoenaker is dochter van Dick Schoenaker(22B).

John Terry, die ook snookert ( vr.18), scoorde de eerste goal in de 68 ste minuut in het nieuwe Wembley Stadium in de vriendschapelijke interland tegen Brazilië (vr.17B).

Arjen Robben scoorde de winnende goal voor Bayern in de finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund in het Wembley Stadium in 2013.(vr.35B)Mario Gotze is middenvelder bij het kampioenselftalvan Bayern M.(vr. 45C).

Ryan Giggs, al 22 jaar Manchester United speler (vr. 44B), speelde zijn duizendste wedstrijd maart 2013 tegen Real Madrid. Die 1000ste zou tegen Norwich City zijn, maar coach Alex Ferguson stelde hem toen niet op. In Bernabéu dat hoorde bij deze vedette besliste hij. (vr.21C). Manchester United vliegt met Aeroflot.(vr.39B).

Een Engelsman heeft het over nil nil als de uitslag nul nul is. (vr.38B).

In een buitenasbak van voetbalclub Nieuwdorp, met trainer Thomas de Ridder, zat een nest pimpelmezen ( vr.9B). Adrie Koster is nu de assistent van Huib Stevens bij  VfB Stuttgart (31B). Remy Reynierse is nu trainer van Jong Oranje ( 5A).Peter van Vossen traint Fortuna Sittard. ( 23B).

Een emmer ijskoud water over je lijf voor Fernando Ricksen, die  ALS patiënt is(vr.6B). Of je maandsalaris weggeven, zoals Lina Clark als securitymedewerkster van de Rangers dat  emotioneel diep geraakt, deed.

jans_column_maart_2015

‘Het been’ is de geuzennaam voor Terence Kongolo(vr.8B). Rood is gek genoeg de beste kleur om de scheidsrechter mee te krijgen (vr. 10B).

Het NAC stadion is vernoemd naar Toon Verlegh. Die was in ’t verleden een geliefde speler van NAC en had als geuzennaam Rat.(vr.11C) Handig als ie was worstelde hij zich als een rat met gemak tussen veel forsere tegenstanders. Een tijdgenoot van Rat Verlegh was Pierre Massy, die bij RFC Roermond speelde(30B). Met Rat Verlegh speelde hij in 1926 met Zuid-Nederland tegen Luxemburg. Beiden blonken ze uit.

Het was Gerrie Muhren die het Real stadion stil kreeg in een halve finale van Europacup 1 Superieur hield hij de bal een paar keer hoog. De supersterren van Real ergerden zich groen en geel, wat een vernedering door die Ajax middenvelder geboren in Volendam ( 12 A).

In 1962 dacht Real Madrid ook dat ze de Europacup zouden winen in de finale in Amsterdam tegen Benfica. Ze hadden buiten Eusebio gerekend en verloren met 5-3. Leo Horn leidde deze finale.(13 B.) Eén van de grensrechters, die toen moest beoordelen of Di Stefano of Eusebio niet buitenspel stond, woont nu in onze gemeente. Ik weet het zeker,  want ik spreek hem regelmatig. Deze oude baas weet niet meer wie z’n collega vlagger was.

Mouwloze shirts zijn hessies , die naam komt van Hessen, een deelstaat in Duitsland(32A).

De eerste veldverlichting had VUC ( Voorwaarts-Utile-Dulci Combinatie) aan de Schenkelkade in Den Haag in 1931. Jongeren kwamen met de trein kijken als VUC trainde onder de lampen. En het Nederlands elftal oefende en speelde wedstrijden bij VUC. (vr.24C).

Oranje komt nu samen in Noordwijk. Katwijk ligt daar vlak bij. Katwijker Dirk Kuyt heeft een foundation die jongeren met een bepering helpt te voetballen, rolstoeldansen en atletiek bedrijven ( 19C) Als voorbereiding voor een marathon liep ik een keer door de duinen van Noordwijk naar Katwijk en terug. Of Jacob Muller dat gedaan heeft, denk ik niet, maar hij liep wel door de duinen in de Kustmarathon(49C).

Zondagclub Goes , met Nieuwerkerker Gert Jan Tierie in de gelederen, heeft de eerste LED verlichting in Zeeland(25B).

St.Etienne is record kampioen van Frankrijk(vr.34C). Guy Luzon was toen nog trainer van Standaard Luik, die eiste dat de wedstrijd tegen Feyenoord in de Europa League werd overgespeeld( vr.28C).

Andries Uldrink ( vr.47A)stoomde Go Ahead, waar SKNWK-er Gerwi Temmink vaak op de tribune te vinden is, klaar voor de eredivisie en traint nu AGOVV.

Roelof Luinge floot de meeste eredivisie wedstrijden (vr. 46A).

Cor en René van de Gijp voetbalden samen in Oranje, maar Cor is niet de vader van René. Cor is een oom van René (vr. 48 A en C).Danny Vera (Zeeuw)en z’n band treedt vast op in het tv programma VI, waar René ook in te zien is. Danny’s vader was ook muzikant. Wie er ook muzikant is? Oud-scheidsrechter Maarten Bruynes is muzikant(vr.36B). Jazz combo “Maarten Bruijnes” bracht de lekker swingende cd Jazzy Things uit.

Als je van je geld af wilt moet je niet hands free blijven bellen in je rijdende auto. Vroeg of laat wordt je gesnapt en kost je dat € 230,00.(vr.40C) Het uitje van de junioren in Renesse zal ook wat gekost hebben, maar zo’n pleziertje gun je 15 van die jongens en begeleiding(vr.41B)

En de oudste (91 jaar) supporter langs de lijn zittend bij SKNWK is natuurlijk good old Reyer van de Vlugt (vr.50B). Laatst vertelde hij mij dat z’n rijbewijs weer verlengd is. Hij was er erg blij mee, want dan kan ik op het eiland blijven toeren, zei hij opgetogen. En natuurlijk de wedstrijden van SKNWK blijven bezoeken en daarover een lekker potje ouwehoeren.

Jan de Jonge, maart 2015.