46e editie Jan’s Column: Nieuw seizoen

Logo Jan's column

De redactie heeft de 46e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.

‘Gefeliciteerd met jullie kampioenschap, ’zei ik tegen een vrijwilliger van Bruse Boys. ‘Dank je, zei hij, maar volgende keer kan je mee wel condoleren.’ ‘Hoezo?’ vroeg ik. ‘Nou , dan degraderen we.’ Ik betwijfel dat, omdat ik denk dat Bru zich wel een seizoen zal handhaven in zijn klasse. Bruse Boys had een geweldig seizoen. Diverse elftallen werden kampioen.

s.v. Duiveland had een roerig seizoen. Maar herpakte zich in de laatste periode en haalde net niet de promotie via de nacompetitie. Een rustig seizoen voor Duiveland, denk ik, met terugkerende oud-eerste elftalspelers en spelers van Bru. Weer opbouwen en mogelijk bovenin meedraaien is dan een reële optie.

SKNWK werd geen kampioen en promoveert dan ook niet via de nacompetitie zoals gebruikelijk (helaas). Het elftal raakt z’n aanjager, leider, drijvende kracht kwijt. De laatste van de prachtlichting, waar ik seizoenen de verzorging voor mocht doen, heeft de schoenen aan de wilgen gehangen. Wie wordt zijn opvolger in het eerste? Wordt SKNWK dit seizoen dan verrassend kampioen?

MZC’11 haalde geen promotie of kampioenschap. Dan wordt het 2de jaar moeilijker dan het eerste. Met sterke ploegen van de overkant  in de eerste klasse zal het moeilijk worden zich bovenin te handhaven. WIK’57 zal weer in het rechter rijtje meespelen, maar  met meer voetbal in de ploeg. ZSC’62 zal ook zich ‘herpakken’ en bovenin meespelen, samen met SKNWK. Dat kunnen spannende derby’s worden. En tot slot wat bakt het 50-jarige DFS ervan dit seizoen. Het zal een pittig seizoen worden om zich te handhaven.

Dit zo overziend hoop ik dat de besprekingen om samen te gaan snel te actie leiden. Want wees nu eens eerlijk drie van de zeven clubs spelen op het laagste niveau. Twee een klasse hoger, waarvan één zich net kan handhaven.

Gelukkig zijn er nog wat eilandelijke derby’s die toch altijd een speciaal karakter hebben. Verder is het binnen grenzen onzeker wat de competitie zal brengen.

Zeker is wel dat in Kenia een man in een shirt met het logo van SKNWK rondloopt.

Jan de Jonge
September 2015