Tikkie Terug Deel 316 – S.K.N.W.K.-trainer Piet v/d Male traint D-pupillen volgens de Wiel Coerver Methode (ca. 1985)

Logo Tikkie Terug

Oud-voetbalcoach Wiel Coerver overleed zo’n negen jaar geleden (om precies te zijn op 22 april 2011) op 86-jarige leeftijd in Kerkrade. Als speler veroverde hij in 1956 de landstitel met Rapid JC, een voorloper van Roda JC, waar Coerver in 1965 trainer werd. Hij coachte daarna onder meer Sparta, NEC en Feyenoord, waarmee hij in 1974 de titel en de UEFA Cup won.

Coerver genoot echter vooral bekendheid door de door hem ontwikkelde oefenstof. Wereldwijd namen topclubs de Coerver-methode, gebaseerd op balbeheersing en techniek, over. Hij werd in 2007 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Een jaar later kreeg hij een oeuvreprijs van de organisatie Coaches Betaald Voetbal.

Deze week (week 14) bijvoorbeeld in de Voetbal International weer een heel artikel gewijd aan de Wiel Coerver. De titel luidt “Hij was een genie en zijn tijd heel ver vooruit” (Wiel Coerver leeft voort in de techniek van spelers).

Bij S.K.N.W.K. werd de Coerver-methode geïntroduceerd door voormalig jeugdtrainer Piet v/d Male. Half jaren ’80 nam hij voor het eerst de D-pupillen onder zijn hoede. Dit team werd twee keer per week getraind via deze trainingsstof. Wat ik er nog van weet is dat we als spelers allemaal een bal aan de voet kregen en in de breedte van het veld moesten dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen en trappen.

In mijn archief kwam ik nog kopietjes tegen uit het boek ‘Scoren’ van Wiel Coerver. We kregen dan huiswerk mee zodat we thuis de oefeningen konden herhalen en we de volgende week op de training moesten laten zien wat de progressie was. Ook is nog wel bekend dat als afsluiting van de training dan zoals eigenlijk altijd het geval was/is om een partijspel te spelen. Echter tijdens die partijtjes kregen we dan nog een extra opdracht. We mochten dan de bal pas afspelen als we eerst een kapbeweging o.i.d. uit de training deden die we ervoor hadden gehad. Soms tot vervelens aan toe, maar uiteindelijk kwamen we (later) tot de conclusie dat deze training helemaal niet zo verkeerd was.

Hieronder het huiswerk dat we toentertijd meekregen van trainer Piet v/d Male. Piet had het altijd over kappen en draaien, souplesse en basistechniek.

Toen ik later zelf jeugdtrainer werd heb ik de boeken ook zelf aangeschaft en zeker ook wel gebruikt tijdens de trainingen (zij het wel iets minder ‘aanwezig’ dan in mijn jeugdjaren bij de D-pupillen……).

Piet was overigens ook fan van Johan Cruijff, want ook onderstaand kopietje vond ik nog tussen het huiswerk.