Zeeuwse sportclubs in het nauw

Bron: www.pzc.nl

VLISSINGEN – Maar liefst 9 procent van de Zeeuwse sportclubs wordt in het voortbestaan bedreigd door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van deze krant. Landelijk gaat het om 10 procent, zo maakte het Mulier Instituut vandaag bekend. Zowel grote als kleine verenigingen geven aan in financiële nood te zitten. De totale schade in Zeeland ligt tussen de 1 en 2 miljoen. Steunpakketten van de overheid verzachten lang niet de nood van alle clubs.

Verenigingen komen in de problemen doordat tal van vaste kosten doorlopen en de inkomstenbronnen opdrogen. Vooral het sluiten van de kantines komt hard aan. Clubs in de gevarenzone geven aan dat de baromzet juist de kurk is waarop ze drijven. ,,Bij onze concoursen op Hemelvaartsdag en met Pinksteren hadden we – net als elk jaar – een klapper moeten maken”, vertelt Jacques Verbunt van Ruitersportvereniging Axel. ,,Bij die twee gelegenheden halen we normaal zo’n 25.000 euro op, waarvan een groot deel in de kantine. Dat lopen we nu mis.”

Huur accommodaties

Forza Gymnastica in Goes traint buiten, op anderhalve meter van elkaar.

Forza Gymnastica in Goes traint buiten, op anderhalve meter van elkaar. © videostill

Sportverenigingen vallen onder de overheidsregeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren en kunnen dus 4000 euro aan steun aanvragen. Vorige week werd bekend dat er ook nog een pakket van 90 miljoen bovenop komt om de huur van accommodaties kwijt te schelden. Veel clubs, ook in Zeeland, houden daarmee het hoofd boven water. Er zijn er echter ook die een veel hogere inkomstenderving hebben. Voetbalvereniging Bruse Boys schat bijvoorbeeld de schade tussen maart en augustus op liefst 60.000 euro. ,,We zullen heel veel moeten doen om hier bovenop te komen”, stelt penningmeester Willem-Jan Bosselaar.

Verlies uit eigen zak betaald

Bij Het Zeeuwse Honk, de Terneuzense honk- en softbalvereniging, is het probleem ook groot. Voorzitter Marshall Matthew is in gesprek met de gemeente Terneuzen om de juiste papieren te krijgen, met als doel om in aanmerking te komen voor die 4000 euro. ,,Maar als we het verzoek vervolgens indienen, is het nog maar de vraag of we het ook nog krijgen”, zegt hij. ,,Op dit moment schieten we elke maand 500 euro in de min, omdat onze vaste lasten doorlopen. Aangezien we geen buffer hebben, neem ik dat bedrag nu al maanden voor eigen rekening.”

Online bingo-avonden

Aan de enquête werkten 87 verenigingen mee, met 10 tot 1200 leden, binnen 20 verschillende sporten. 28 procent geeft aan door de coronacrisis 10.000 euro of meer schade te lijden. En 10 procent komt bij een raming zelfs uit op een bedrag boven de 20.000 euro. Steunpakketten schieten dan tekort, de reserves moeten – mits aanwezig – aangesproken worden. Met het verkopen van de kantinevoorraad of online bingo-avonden wordt geprobeerd nog iets te verdienen.