Geheim plan lekt uit; Raad Schouwen-Duiveland wil miljoenen euro’s bezuinigen en iedereen gaat het merken

Bron: www.pzc.nl

ZIERIKZEE – Schouwen-Duiveland bereidt zich voor op een nieuwe bezuinigingsoperatie. En haast iedereen gaat daar iets van merken.  De brede zoektocht naar ‘een paar miljoen euro’ richt zich op subsidies voor uiteenlopende organisaties en financiering van diverse openbare voorzieningen, zo blijkt uit een vertrouwelijke lijst, die in handen is van de PZC.

Een vertegenwoordiging van de gemeenteraad heeft drie keer in beslotenheid besproken waar nog wat geld vandaan gehaald kan worden. Gekeken wordt onder meer of kan worden gesneden in de gemeentelijke bijdrage aan de kinderopvang en onderwijsachterstanden. Ook de sportvelden staan op de lijst, evenals de bibliobus, schuldhulpverlening, alcohol- en drugspreventie, de strandveiligheid, openbaar groen en het wegenonderhoud. Aan de andere kant wordt gedacht aan het verhogen van de parkeertarieven, de leges en de havengelden.

Zeer voorlopige lijst

Het gaat om een zeer voorlopige lijst, die alles behalve definitief is, reageert VVD-fractievoorzitter Margo Lemsom op het uitgelekte overzicht. ,,Het college heeft ons gevraagd mee te denken over mogelijke bezuinigingen. Dit is het eerste resultaat van een brainstormsessie met de ambtenaren. Het kan heel goed zijn dat die lijst nog compleet verandert, er dingen af gaan of worden ingeruild voor iets anders.”

VVD-fractievoorzitter Margo Lemsom hekelt het politieke klimaat rond coalitiepartij Leefbaar Schouwen-Duiveland.

VVD-fractievoorzitter Margo Lemsom hekelt het politieke klimaat rond coalitiepartij Leefbaar Schouwen-Duiveland. © Gemeente Schouwen-Duiveland

Om die reden is Lemsom per direct uit de klankbordgroep van de raad gestapt. Ze kan zich niet vinden in de manier waarop LSD-voorman Robbert Lievense wil omgaan met de lijst. Lievense heeft voorgesteld het overzicht geheim te houden en verder zelfs niet met de eigen achterban te bespreken, aldus Lemsom. ,,Maar hij wil zelf wel de vrijheid hebben om met de belanghebbende organisaties te gaan praten.”

Selectief groepje

,,Natuurlijk wil ik dat”, reageert Lievense op de persverklaring die de VVD donderdagavond liet uitgaan.  In die verklaring hekelt de VVD het politieke klimaat dat is ontstaan op Schouwen-Duiveland. ,,Het zou duidelijk moeten zijn dat gemaakte afspraken gelden voor alle leden van de groep. Hiernaast moeten alle belanghebbenden gehoord kunnen worden door alle partijen en niet slechts een selectief gekozen groepje.  Hierdoor ontstaat er verschillende informatie bij de partijen en een ongelijk speelveld”, aldus Lemsom in die verklaring.

Eerst weten wat de effecten zijn

,,Onzin”, vindt Lievense. Hij is boos over de manier waarop hij nu door de VVD wordt weggezet. ,,Dát is nu wat Leefbaar doet: politiek bedrijven. Wanneer wij nadenken over bezuinigingen, is het toch logisch dat we eerst gaan praten met de organisaties die dat mogelijk treft? Ik wil weten wat de effecten zijn van zo’n maatregel, voordat we daar een besluit over nemen.” Wanneer dat gebeurt, is er weinig vertrouwelijk meer aan de lijst, voert Lemsom aan. ,,Die ligt dan zo op straat.”

LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense vindt het niet meer dan normaal dat hij eerst bij de betreffende organisatie peilt hoeveel pijn een mogelijke bezuiniging zou kunnen gaan doen.

LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense vindt het niet meer dan normaal dat hij eerst bij de betreffende organisatie peilt hoeveel pijn een mogelijke bezuiniging zou kunnen gaan doen. © Ernesta Verburg

D66 stapte om die zelfde reden al eerder uit de klankbordgroep. Ook de SP houdt het nu voor gezien. HvSd heeft van begin af aan afstand genomen van deze werkwijze.

Aangedrongen op vertrouwelijkheid

Lievense bestrijdt dat hij in de klankbordgroep heeft aangedrongen op die vertrouwelijkheid. Uit een onderlinge  mailwisseling blijkt inderdaad dat die status vooral door de raadsgriffier wordt benadrukt, maar dat Lievense direct heeft aangegeven de behoefte te hebben de meningen te peilen bij de betreffende organisaties.

Schouwen-Duiveland zit de komende jaren naar verwachting dusdanig krap bij kas, dat het alleen nog bestaande plannen kan uitvoeren waar al geld voor was gereserveerd. Ruimte voor iets anders is er alleen wanneer dat elders vandaan wordt gesprokkeld, is het uitgangspunt van de lijst.