Voetballend Nederland laat hart spreken voor Oekraïne

Bron: www.knvb.nl

Blauw-gele aanvoerdersbanden, een wedstrijdbezoek voor een groep van zo’n 40 Oekraïense vluchtelingen, speciale shirts tijdens de line-up, een Oekraïens vlaggetje naast dat van Nederland en Denemarken op de wedstrijdshirts en een veiling van die shirts na afloop van de wedstrijd.

Zo nemen de spelers van bondscoaches Louis van Gaal en Kasper Hjulmand tijdens de oefeninterland op zaterdag 26 maart stelling tegen het militaire geweld van Rusland in Oekraïne. En zij zijn niet de enigen. Sinds het begin van de Russische invasie laten spelers en speelsters uit alle lagen van het Nederlands voetbal hun hart spreken. Het leidt tot mooie initiatieven, groot en klein. We zetten een aantal van die acties uit de haarvaten van het Nederlands voetbal op een rijtje.

Groningers over de grenzen

Bij voetbalclub ZNC uit Groningen – uitkomend in het zaterdag- en zondagamateurvoetbal – namen voorzitter Jos Niemeijer en vicevoorzitter Günter Litfinsk niet bepaald een afwachtende houding aan. Samen met hun echtgenotes vertrokken zij half maart richting Oekraïne met één missie: vluchtelingen ophalen.

De vereniging ondersteunde de spontane actie van het bestuur met een inzamelingsactie van geld en goederen. Met de opbrengst van 1500 euro konden onder meer de busjes worden bekostigd om de vluchtelingen mee op te halen.

Dubbelspel tussen spelers en sponsors

Bij derdeklasser Zwaluw VFC uit het Brabantse Vught nam aanvoerder en topscorer Martin de Laat het initiatief voor het starten van een inzamelingsactie in zijn team. Het eerste elftal bracht op deze manier 525 euro voor Giro 555 bij elkaar. Dit werd door de sponsorgroep Business Sporting Vught verdubbeld tot een totaalbedrag van 1050 euro voor het goede doel.

Begaan met het lot van oud-speler

Voor de leden van s.v. Enkhuizen heeft de oorlog een gezicht. Hun oud-speler Vitek deed nog niet zo lang geleden mee bij de 7×7 heren in Noord-Holland. Nu bevindt deze speler zich als inwoner van Charkov midden in de oorlog. s.v. Enkhuizen is erg begaan met zijn lot en heeft de actie STEUN VITEK in het leven geroepen om hem te helpen vluchten. Hiermee is inmiddels meer dan 1000 euro opgehaald, een bedrag dat het leven kan redden van de oud-speler van de club.

— Captain Virgil van Dijk draagt namens Oranje tegen Denemarken een groen-gele aanvoerdersband.

Popcorn en taart

In Twente werd het nuttige met het aangename verenigd. Bij tweedeklasser VOGIDO stond zaterdag 12 maart in het teken van gebakken taarten en gepofte popcorn. Zelfgebakken welteverstaan. De leden gaven hiermee gehoor aan een oproep van het bestuur om taarten te verkopen voor Oekraïne. Een kantine vol lekkers leverde die dag 372 euro op. Uiteraard ging de hele opbrengst naar Giro 555. Ook werden er die dag in Twente goederen ingezameld voor de Oekraïners.

Statiegeld en speelplezier

Ook Berghem Sport uit Oss, actief in het zondag- en zaalvoetbal, komt in actie voor Oekraïne. Deze club doet dat met het inzamelen van flessen. Het opgetelde statiegeld van de flessen komt ten goede aan de slachtoffers van de oorlog via Giro 555. Daarnaast zet Berghem Sport ook de deuren open voor vluchtelingen die in de gemeente arriveren. Oekraïners die de gedachten willen verzetten zijn van harte welkom om mee te voetballen bij de club uit Oss.

INSCHRIJVEN MINDERJARIGE OEKRAÏNSE VLUCHTELINGENKlik hier voor de uitzonderingen die van toepassing zijn op de aanmelding van een minderjarige speler uit Oekraïne.

Donatie keuzemenu

Het vrouwenteam van DVS’33 uit Ermelo goot een actie in een meerkeuzepalet. Wie wil, kan het elftal op maar liefst vier verschillende manieren sponsoren voor het goede doel. Er kan gedoneerd worden op goals, ingooien en reddingen van het team of je creëert als donateur een buitenspelsituatie.

Voor doelpunten, ingooien en reddingen geldt een donatie van 33 cent per keer dat het voorkomt in een wedstrijd. Voor buitenspel geldt hier letterlijk een situatie buiten het spel om, oftewel een vrije donatie. En de echte waaghalzen mogen natuurlijk in meerdere categorieën inzetten.

Sport en spel

Bij FC ‘s-Gravenzande uit Zuid-Holland stelde hoofdleider van de jeugd Roeland Grootscholten zichzelf de vraag: wat kan ik betekenen voor Oekraïense kinderen die in Nederland arriveren? Het antwoord op deze vraag resulteerde in een aanbod van een sport- en spelmiddag op iedere vrijdag.

Na schooltijd worden er dan bij FC ’s-Gravenzande anderhalf tot twee uur durende sport- en spelactiviteiten georganiseerd waar Oekraïense kinderen aan kunnen deelnemen. De club staat daarbij ook nog eens garant voor vervoer. FC ‘s-Gravenzande is daarnaast ook druk bezig met het opzetten van een inzamelingsactie.